Inicio Colegios y escuelas Escacs, quan entrarà al currículum?
España   Catalunia

Escacs, quan entrarà al currículum?

Memòria, desafiaments o presa de decisions, habilitats que s'aprenen jugant a escacs

Els escacs són un joc clàssic d'estratègia, inventat fa més de 1500 anys a l'Índia. És un joc altament competitiu. Des de la seva invenció, els escacs s'han estès a tots els països del món. Les característiques pròpies d'aquest joc fan que també es pugui contemplar com una eina educativa, ja que no només ajuda a enfortir i entrenar el cervell, sinó que també ensenya habilitats bàsiques per a la vida que tots els nens haurien de conèixer per convertir-se en adults exitosos, com la presa de decisions, la resolució de problemes o el pensament creatiu.

Els escacs arriben a les escoles espanyoles

A Espanya, cada cop més centres educatius inclouen els escacs en el currículum escolar, dins l'horari lectiu, com una assignatura optativa. El curs de 2007-2008, Aragó es va convertir en tot un referent nacional per ser pionera en la introducció del programa «Escacs a l'escola». El 2012, el Parlament Europeu recomanava la seva inclusió en els currículums educatius dels països membres de la UE, i a Espanya el Congrés dels Diputats feia el mateix el 2015. De fet, actualment, a Barcelona hi ha diverses escoles d'escacs que tenen conveni amb centres educatius, com ara l'Escola Catalana d'Escacs i el Club d'Escacs Montmeló, fundat el 1984.

El 1987 el Club d'Escacs Montmeló va crear l'Escola d'Escacs que uns anys més tard aconsegueix incorporar la pràctica d'aquest esport en horari extraescolar i després escolar a dues escoles: el CEIP Pau Casals i el CEIP Sant Jordi. Aquest projecte té com a propòsit incentivar la pràctica dels escacs com una eina per fomentar valors com la solidaritat, l'esforç, el treball en equip, el respecte a les regles i les persones, el sacrifici i la superació personal. A INÈDIT EDUCACIÓ parlem amb el president, Jordi Pellicer, sobre els beneficis educatius d'aquest esport i la seva introducció a les aules.

Pregunta: Com sorgeix el projecte «Escacs a les escoles»?

Resposta: El grup es va crear el 1984 i les persones que van iniciar l’activitat eren joves, però no hi havia nens. El 1987 vam decidir que havíem d'anar a les escoles perquè els nens comencessin a jugar escacs.

P.: Quins són els beneficis dels escacs en l'ensenyament escolar?

R.: Els escacs ofereixen molts beneficis als nens, ja que els ajuden a concentrar-se, a desenvolupar el càlcul mental i a prendre decisions. Quan es juga una peça, no es pot retrocedir, cosa que els inculca la importància de prendre decisions i assumir-ne les conseqüències. Aquests són alguns dels aspectes més importants. A més, jugar escacs tendeix a millorar el seu desenvolupament en ciències i matemàtiques, i també promou la maduresa personal.

«Quan es juga una peça, no es pot retrocedir, cosa que els inculca la importància de prendre decisions i assumir-ne les conseqüències»

P.: A quines edats comenceu a ensenyar escacs als nens?

R.: Comencem amb els nens quan acaben el primer cicle, és a dir, a partir dels sis anys.

P.: Sempre és una activitat extracurricular?

R.: Sí, aquí a Espanya en general els escacs no estan inclosos dins el currículum educatiu, tot i que en altres països sí. Algunes escoles incorporen els escacs com una assignatura optativa, però no deixa de ser de pròpia elecció.

P.: Heu fet classes d'escacs dins l'horari escolar a Montmeló?

R.: Sí, a Montmeló impartim algunes classes dins l'horari escolar. Tot i això, és complicat entrar dins la programació si no tenim permís. Ho hem intentat i fins i tot ho vam aconseguir durant un temps, però després de la pandèmia ens costa tornar a les escoles.

Mateo Mendoza, champion of Spain under-10 and Beatriz Pardo Ruiz from the Valencian Community, champions of Spain. Source: Aragon News, CARTV

Mateo Mendoza, d'Aragó, campió d'Espanya sub-10, i Beatriz Pardo Ruiz, de la Comunitat Valenciana, campions d'Espanya.

Font: Aragón Noticias, CARTV

P.: Quines són les estratègies d'ensenyament dels escacs a les escoles?

R.: En funció de l'edat i el nivell, hi ha molta literatura sobre l'estudi dels escacs. Nosaltres treballem amb llibres per a cada nivell, i sempre triem llibres que introdueixen gradualment l'alumnat en aquesta matèria, començant per les pautes del joc, la comprensió del tauler i les peces, i més endavant ja s'aprofundeix en les estratègies.

Sempre triem llibres que introdueixen de manera gradual l'alumnat en aquesta matèria

P.: Coneixes altres grups i projectes a Espanya que ensenyen escacs a les escoles?

R.: Sí, aquí a Catalunya, en general, tots ens coneixem per ser un territori petit. Per exemple, el col·legi Miquel Granell d'Amposta va guanyar el campionat d'Espanya disputat entre escoles de tot el territori nacional.

P.: Quina és la diferència entre els escacs com a joc i com a eina educativa?

R.: Realment, no hi ha diferència, vull dir, si tu els ensenyes bé els escacs són una eina educativa i són un joc. Molts eslògans diuen que els escacs s'aprenen jugant, i és així, perquè el simple acte d'aprendre a jugar, amb les seves normes i desafiaments, ja ho fa educatiu.

El simple acte d'aprendre a jugar els escacs ja ho fa educatiu

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará