Inicio Universidad Equitat i Innovació, eixos prioritaris del nou Pressupost de Recerca i Universitats
España   Catalunia

Equitat i Innovació, eixos prioritaris del nou Pressupost de Recerca i Universitats

Conseller Nadal: “La industria de la Catalunya del segle XXI ha de ser la industria del coneixement”

El Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras ha comparegut al Parlament de Catalunya per presentar el pressupost del departament per a l'any 2024. Dels 43.700.000 € que representen la totalitat del pressupost general, prop de 1700 milions corresponen al departament de Recerca i Universitats, representant un increment de 120 mil milions respecte a l'anterior. La inversió en investigació supera els 1000 milions d’euros, amb un creixement del 63%. Tot i això, el Conseller ha remarcat que no planteja aquest pressupost “en termes de triomfalisme” i ha recordat que el marc general de finançament és insuficient per cobrir les necessitats objectives del sistema. En aquest context, ha posat l'accent en l'estabilitat del finançament, la voluntat de retenció de talent, les polítiques d'equitat i l'impuls de la indústria del coneixement com a eixos definitoris del pressupost, i ha recordat que tot i això, aquest pressupost supera les expectatives de finançament establertes en el Pacte Nacional de la Societat del Coneixement.

70 milions d’euros més per a les universitats catalanes

Pel que fa al finançament i les inversions per a les universitats públiques, s'observa una millora significativa. El Departament destina un total de 1.246 milions d’euros a les universitats, amb un finançament per a les públiques que supera els 1.000 milions per segon any consecutiu. Això representa un increment de prop de 70 milions respecte al pressupost anterior i un 24% més des de l’inici de la legislatura.

Destaquen, també, diverses partides en augment percentual, com el Pla d’Inversions de les universitats públiques de Catalunya (PIU), amb un increment del 7%, el Pla de relleu generacional i contra la precarització, amb 30 milions d’euros, i el Pla Serra Húnter de professorat excel·lent, que supera els 20 milions d’euros per primera vegada.

“El preu públic de les universitats catalanes és 2000 euros més barat que fa set anys”

Pel que fa a l’equitat en l'accés a la universitat, s'han previst noves rebaixes i exempcions en els preus públics universitaris per valor de 12 milions d’euros. També s’han ampliat els ajuts APA per als estudiants de les comarques de muntanya, incloent-hi el Ripollès, la Garrotxa i el Berguedà. El Conseller Nadal ha assenyalat que el preu públic de les universitats catalanes és 2000 euros més barat que fa set anys.

En l'àmbit de la recerca i la transferència de coneixement, es preveu una inversió de prop de 300 milions d’euros, amb un especial èmfasi en els programes de captació de talent científic. Destaquen també les polítiques de retenció i atracció de talent, amb increments en els programes de contractació de personal investigador.

El titular del Departament ha subratllat la importància de la recerca, el coneixement i la innovació per al desenvolupament de la indústria del segle XXI. En aquest sentit, ha fet una crida a la col·laboració entre universitats, centres de recerca i el sistema d’emprenedoria per promoure polítiques de progrés en termes d'equitat, justícia social i igualtat d’oportunitats.

Finalment, els pressupostos també incorporen objectius en polítiques d’igualtat de gènere i foment del català, amb partides destinades a ampliar l’exempció de matrícula per a víctimes de violència masclista i per al reforçament de la llengua catalana en centres de recerca i universitats.

 

Fonts

Compareixença al Parlament

nota de premsa del departament de Recerca i Universitats

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará