Inicio Educación EnlightEd enlluerna i inspira en la seva 5a edició
España   Catalunia

EnlightEd enlluerna i inspira en la seva 5a edició

La tecnologia a l'educació i les seves múltiples visions

Personatges rellevants d'àmbit internacional i nacional han explicat les seves experiències i han treballat mitjançant diàlegs oberts sobre les diferents implicacions i significats de la tecnologia a l'educació.

És impossible detallar les reflexions de tots els assistents, perquè hi va haver diàlegs que es van realitzar de forma simultània, però intentaré donar visibilitat a algunes de les idees que més em van impactar.

Per reformular l'aprenentatge virtual, cal entendre com adquirim el coneixement

Kenneth Cukier, economista i escriptor especialitzat en tecnologia, ha defensat com s'ha anat transformant l'accés al coneixement i afirma que ho continuarà fent. No obstant això, també hi ha perills com, per exemple, que els alumnes es bloquegin davant la pantalla i no aconsegueixin l'aprenentatge esperat. Segons Cukier, cal entendre com adquirim el coneixement i canviar el focus de l'aprenentatge etnocèntric cap a l'aprenentatge col·lectiu i holístic per tal que els joves es connectin. Per a ell, cal superar la dicotomia entre allò acadèmic i allò humà.

«Cal canviar el focus de l'aprenentatge etnocèntric cap a l'aprenentatge col·lectiu»,

Kenneth Cukier

Vocacions i habilitats STEAM, com desenvolupar-les a l'educació

Carmen Moranes, directora general de la Fundación Telefónica, va proposar acceptar que allò que es coneix no dura tota la vida, i que allò que aprenem s'expandeix a àmbits diversos i inesperats. Per desenvolupar vocacions STEAM hem d'aplicar evidències i metodologies científiques a tots els àmbits de l'educació. Michael Vollmann, responsable d'Educació a Amazon Europa, va compartir la seva visió del moment actual com un moment difícil a nivell global, i que, davant d'aquesta situació d'inestabilitat exterior, sortir dels mètodes tradicionals en educació resulta més difícil i arriscat.

Dins aquest debat sobre habilitats STEAM, va destacar l'aportació de Pat Yongpradit, professor d'informàtica i director acadèmic de Code.org: «l'autèntic repte és transformar els docents, aconseguir que no es cremin i que romanguin a les escoles, augmentar el seu salari i oferir-los experiències laborals motivadores dins i fora de l’educació».

Educar per ser emprenedors, l'emprenedor neix o es fa?

Aquest debat va ser fresc i dinàmic, com correspon a emprenedors del tipus d'Ignacio Moreno, cofundador de Capchase, per a qui no hi ha una guia exacta o habilitats determinades per ser emprenedor. Per a Lupina Iturriaga, CEO i fundadora de Fintonic, el més important és tenir el propòsit clar i molta fe en ell, cal passió, focus, resiliència i paciència, doncs «sense dedicació absoluta no arriben els resultats». La idea més rellevant sobre la relació entre educació i emprenedoria la va compartir Bernhard Niesner, director general i cofundador de Bussuu, que va afirmar que l'èxit acadèmic no té per què acabar en èxit empresarial.

«Els professors ensenyem a què no tinguin por de l'error, però els professors no ho fem i sortir del programa establert ens sembla arriscat»,

 Adrian Johnson

Com formar els docents amb noves eines tecnològiques

Un dels debats simultanis tractava sobre les eines per formar els docents. El més curiós va ser que van aparèixer idees semblants d'experts de diferents contextos, la qual cosa demostra que hi ha inquietuds similars en diversos països i etapes educatives. Per exemple, per a Sally Everett, vicedegana del King's College, el més important és que les coses estan canviant en tots els àmbits, i així és molt més difícil ensenyar sobre allò que està en canvi constant. Tothom va estar d'acord en què la tecnologia pot ser un factor distractor i dificulta la concentració del grup-classe. Personalment, una de les millors reflexions va ser la d’Adrian Johnson, professor de l'INSEAD, que va dir textualment: «els professors ensenyem a què no tinguin por de l'error, però els professors no ho fem i sortir del programa establert ens sembla arriscat».

Noves metodologies arribaran de la mà del metavers i de la realitat virtual i, potser, arribarem a conèixer la realitat per mitjà del món virtual.

La ponència més emotiva, que va aconseguir el silenci i l'atenció de tots els assistents, va ser la d'Ousman Umar, fundador de Nasco Feeding Minds. La seva història és molt més que una simple història de motivació i superació i es mereix un article propi.

La tecnologia i la salut mental

El segon dia de l'Enlighted 2022 es va centrar en la relació entre salut mental i tecnologia. Va obrir la jornada Alok Kanojia, psiquiatre i cofundador de Healthy Gamer, que va fer una ponència sobre la relació entre el videojoc i els hàbits sans dels joves. No va ser un discurs alarmant ni alentador de pors, al qual solem estar acostumats per altres psicòlegs experts en addicció a la tecnologia. Per a mi, el més rellevant va ser la seva descripció de l’escletxa que hi ha entre la visió de les famílies i els professors i la dels nens i alumnes. És gairebé impossible aconseguir que docents i pares entenguin com es relacionen els seus fills amb els videojocs, per què s'hi enganxen i com fer front a aquesta situació. Les estructures dels videojocs són més motivadores per als estudiants que les estratègies d'aprenentatge emprades a les escoles. Les teràpies habituals de terapeuta-pacient, en una habitació, sols, ja no funcionen.

«És gairebé impossible aconseguir que docents i pares entenguin com es relacionen els seus fills amb els videojocs», 

Alok Kanojia

Finalment, els debats es van tancar amb la ponència de Susan David, psicòloga i autora del best seller Emotional Agility, que va parlar directament de la fragilitat dels joves a nivell emocional i va indicar unes pautes per gestionar-la, tot emfatitzant la necessitat de formar en valors i emocions des del punt de vista dels alumnes, per mitjà de preguntes i de treball específic perquè aprenguin a exterioritzar les seves emocions i a enfrontar-s'hi. David parla obertament d'una crisi de salut mental a nivell global i de què cal treballar en aspectes emocionals per aprendre a bregar amb la complexitat dels problemes que ens envolten. Mario Alonso Puig, metge i president de l'IE Center for Health Well-being and Happiness, va tancar el debat amb Susan David en un intercanvi de preguntes i respostes, i finalment ens va concedir una entrevista a la nostra agència, on ens va explicar que l'educació ha d'entendre molt bé que el seu objectiu últim és ajudar l'ésser humà a aconseguir la seva plenitud, i això és quelcom aliè a la tecnologia.

EnlightED 2022 ha apagat els llums, però ha deixat una estela d'idees i de reflexions que continuaran brillant, reinventant l'educació fins la propera edició.

Recursos i imatges: INEDIT AGENCIA

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará