Inicio Salud y psicología EMOTOUR 2024 aborda el malestar d'estudiants i docents
España   Catalunia

EMOTOUR 2024 aborda el malestar d'estudiants i docents

Emotour 2024: Cristina Gutiérrez Leston, Claudia Teclen, Rafael Bisquerra

Cada vegada es fa més evident que el benestar a les aules i escoles exerceix un paper crucial. Els darrers informes sobre aquesta qüestió demostren el nivell d'impacte que això té en l'èxit educatiu de l'alumnat. No es tracta únicament de transmetre coneixements, sinó de crear un entorn propici per al creixement integral d'estudiants i docents. En aquest context, l'atenció a la salut emocional, social i física ha esdevingut un pilar fonamental.

I és que, com assenyalen diversos estudis, els estudiants que se senten segurs, recolzats i emocionalment equilibrats tenen un major rendiment acadèmic, per la qual cosa la connexió entre el benestar estudiantil i l'aprenentatge de qualitat és innegable.

El cicle de conferències gratuïtes d'Educació Emocional per a docents, EMOTOUR 2024 va reunir més de 200 professionals de l'educació per abordar els reptes del benestar emocional de docents i estudiants, sota el lema «Quan hi ha benestar no hi ha violència. Quan hi ha violència no hi ha benestar». Aquest esdeveniment, organitzat per La Granja, Ability Training Center té com a missió compartir amb docents els recursos de l'Educació Emocional Aplicada, reconeixent el seu paper primordial com a eina preventiva eficaç per evitar la patologia mental.

Aquest benestar al qual es fa referència no és exclusiu dels estudiants; els docents també juguen un paper crucial en aquest equilibri. La professió docent comporta diverses demandes i pressions, per la qual cosa per a ells també és essencial comptar amb eines per a la gestió emocional i sobretot, una atenció adequada, ja que la implementació de pràctiques que promoguin la salut mental i física del personal educatiu es tradueix en un equip més compromès i motivat. La formació contínua, l'accés a recursos de suport i la creació d'espais per a l'autocura són components clau per garantir aquest benestar.

"En el conjunt de la vida ens queda un 40% per desenvolupar el nostre benestar emocional, si ho aprofitem bé tindrem molt guanyat"

Rafel Bisquerra, catedràtic de la Universitat de Barcelona i president de la Xarxa Internacional d'Educació Emocional i Benestar (RIEEB) va advocar per l'autonomia emocional com a competència vital per afrontar els desafiaments de la vida: "En el conjunt de la vida ens queda un 40% per desenvolupar el nostre benestar emocional, si ho aprofitem bé tindrem molt guanyat",  va assegurar.

"Hi ha dos tipus de pares/mares. Els que preparen el camí per als fills/es, i els que preparen els fills/es per al camí"

Per la seva banda, Cristina Gutiérrez Lestón, experta en Educació Emocional Aplicada va enfocar la seva intervenció a les eines pràctiques i fàcils per gestionar l'adversitat i la incertesa. Fent al·lusió al paper dels pares, Gutiérrez Lestón va afirmar: "Hi ha dos tipus de pares/mares. Els que preparen el camí per als fills/es, i els que preparen els fills/es per al camí. Hem de decidir qui volem que eduqui el nostre fill/a, la teva por o tu".

Cada conducta té una causa

Finalment, Claudia Tecglen, psicòloga i presidenta de l'Associació Convives amb Espasticitat va aportar una perspectiva humanitzadora a través de la mirada que permet comprendre i crear vincles amb els estudiants. Va destacar la importància de tornar a mirar i comprendre que cada conducta té una causa: "Què difícil és adonar-se que et posen una etiqueta! O del 'No pots' ... El risc és que t'ho acabis creient", va advertir.

L'analfabetisme emocional és una pandèmia real que afecta a les generacions actuals, l'antídot de la qual passa per garantir que sentir-se bé sigui un dret de tots i totes

EMOTOUR 2024 una vegada més, va posar al centre la salut emocional de nens i adults. Ve per recordar que les escoles que prioritzen el benestar creen ambients on cada individu se sent valorat i recolzat, cosa que a més de millorar els resultats acadèmics, contribueix al desenvolupament de ciutadans compromesos, resilients i conscients del seu entorn. L'analfabetisme emocional és una pandèmia real que afecta a les generacions actuals, l'antídot de la qual passa per garantir que sentir-se bé sigui un dret de tots i totes.

 

Font: La Granja, Ability Training Center

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará