Inicio Educación Els instituts són un lloc de socialització més que no pas d'instrucció educativa
España   Catalunia

Els instituts són un lloc de socialització més que no pas d'instrucció educativa

Experts docents es reuneixen durant dos dies a Madrid per oferir propostes i mesures de canvi urgent

Experts docents es reuneixen durant dos dies a Madrid per oferir propostes i mesures de canvi urgent en les pràctiques educatives i el currículum actual

Comença la segona jornada del III Congrés d'Experts Docents per a una anàlisi crítica de la realitat educativa amb un títol molt significatiu: «L'educació sense pols». David Rabadà, responsable de comunicació del sindicat Professors de Secundària de Catalunya, explica que el rebuig a la LOMLOE, actual llei d'educació, està fonamentat en la major burocràcia exigida als professors que resta eficàcia a les seves tasques a l'aula. A més, aquesta és la principal causa d'estrès en els docents. És una situació sostinguda i mantinguda en el temps des de l'any 1990, quan va començar amb la LOGSE. Tot plegat ha derivat en una reducció brutal del nivell de transmissió de coneixements. Per fer una comparació és com si abans se n'exigís un 10 i actualment només un 4; sembla exagerat, però aquesta és la situació actual.

El nivell d'exigència als alumnes s'ha anat reduint de mica en mica des de l'any 1990

Acceso a la noticia sobre el Congreso de Expertos Docentes y a entrevistas de ponentes, fuente INÈDIT AGENCIA

Accés a la notícia del Congrés d'Experts Docents a Madrid, amb entrevistes a ponents. Font: INÈDIT Agencia

Què es pot canviar de manera urgent? Laura Montecino, professora de Llengua i Literatura, creu que cal abandonar l'enfocament competencial abstracte que tenen els currículums actuals en favor d'un currículum basat en coneixements i sabers científics i humanístics, elaborat per especialistes que ens ajudin a jerarquitzar aquests continguts. En segon lloc, cal un currículum unificat per a tots els territoris que garanteixi la igualtat d'oportunitats entre tots els estudiants espanyols. I, finalment, li sembla que aquest hauria de ser un currículum exigent per assegurar-se de què, vinguin d'on vinguin tots els alumnes, tinguin capacitat d'assolir el màxim possible, anar el més lluny possible en el seu aprenentatge.

El currículum és necessari per configurar el sistema educatiu i garanteix la igualtat de tots els alumnes, però cal superar el sistema competencial i tornar als coneixements

Algunes metodologies parlen de què el currículum és tendenciós, altres mirades es pregunten per què cal un currículum tan determinat i precís com marca l'actual llei. Laura Montecino explica que el currículum compleix dues funcions fonamentals: d'una banda, permet l'homologació dels títols educatius, és a dir, garantir que estudiïn on estudiïn i en les condicions que estudiïn, tots els alumnes estudien el mateix. I, a més, el currículum compleix la funció de configuració del sistema educatiu. Els continguts es planifiquen, se seqüencien d'una manera més o menys uniforme.

El Congrés d'Experts Docents està organitzat per la Fundación Episteme i l'Asociación OCRE (Observatorio Crítico de la Realidad Educativa), dues organitzacions molt actives en la protesta contra l'actual sistema educatiu globalitzat i competencial, segons comenten mancat d'evidències pràctiques i amb excessiu pedagogisme.


Comentarios

Eva Serra, 12 de Mayo de 2024 18:30:06 Muchas gracias por la noticia. Una pequeña anotación: el congreso ha sido coorganizado con la Asociación OCRE de Valencia. Mil gracias.
Pepe Sabater , 12 de Mayo de 2024 19:30:04 El congreso estuvo organizado por la Fundación Episteme y la Asociación OCRE (Observatori Critic de la Realitat Educativa).

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará