Inicio Actualidad Els estudiants d’Erasmus ja poden començar a aprendre català abans d’iniciar el curs
España   Catalunia

Els estudiants d’Erasmus ja poden començar a aprendre català abans d’iniciar el curs

Catalunya acull més de 12 000 universitaris estrangers l'any

Les universitats catalanes reben cada any més de 12 000 estudiants que provenen de països d’Europa i d'altres continents. Almenys 4000 d'aquests estudiants formen part del programa Erasmus+, el programa de mobilitat internacional per excel·lència de la Unió Europea. Aquests estudiants compten amb una plataforma en línia (Online Linguistic Support) per començar a aprendre la llengua del país d’acollida abans d’arribar-hi. Fins aleshores el català no hi estava inclòs, tot i ser la llengua en què s'imparteix la docència a Catalunya.

El català formarà part de la plataforma que permet als estudiants d'Erasmus aprendre les llengües de les universitats on fan estades

Recentment, la Comissió Europea ha anunciat que el català formarà part de la plataforma OLS. Aquesta plataforma, a més dels recursos d’aprenentatge d’idiomes que ofereix, permet saber a un estudiant de mobilitat, mitjançant un test en línia, quin és el seu nivell de comprensió i coneixement de la llengua o llengües de la universitat que l’acollirà durant la seva estada acadèmica. A més, el fet de participar a l’OLS garanteix que l’estudiant pugui seguir cursos en línia de perfeccionament de la llengua de la universitat d’acollida durant la seva estada.

La marginació del català en aquesta plataforma suposava un greuge per als estudiants que feien l’Erasmus en universitats catalanes

Així doncs, la marginació del català en aquesta plataforma suposava un greuge per als estudiants que feien l’Erasmus en universitats catalanes que, a diferència dels que triaven altres destinacions, no podien aprendre la llengua de la universitat d’acollida mitjançant l’OLS. En aquest sentit, la inclusió del català, així com la de les altres llengües oficials en diferents territoris de l’Estat, ha estat una reivindicació històrica. De fet, la incorporació del català a l’OLS era també un dels compromisos fixats en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya impulsat pel Departament de Recerca i Universitats.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, s’ha congratulat per la decisió, que «malgrat arribar tard, posa fi a un greuge històric injustificable que no reconeixia el català com a llengua de mobilitat internacional tot i ser oficial a Catalunya i ser la llengua principal de docència en els graus de les universitats catalanes», ha afirmat.

El Departament de Recerca i Universitats, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, organitza cursos presencials de preacollida lingüística adreçats exclusivament a estudiants d'Erasmus

Abans de la inclusió del català a la plataforma OLS, amb la finalitat de fomentar l’aprenentatge de la llengua entre els estudiants d'Erasmus, el Departament de Recerca i Universitats, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, organitzava cursos presencials de preacollida lingüística adreçats exclusivament a estudiants d'Erasmus per mitjà de la xarxa d’estudis catalans de l’Institut a l’exterior. Aquests cursos estan recollits a la pàgina web Estudia català abans d’arribar a Catalunya, on també es poden trobar altres recursos en línia per a l’autoaprenentatge de la llengua. Els propers anys es continuaran oferint aquests cursos de preacollida, en paral·lel als continguts de la plataforma OLS.

La plena integració del català a l’OLS es produirà el 2027

La plena integració del català a l’OLS amb els mateixos continguts i recursos que la resta de les llengües que en formen part no es produirà fins al 2027, quan està prevista la nova licitació per a la plataforma. No obstant, de moment s’ha habilitat una pàgina web amb la mateixa estructura i tipus de contingut que ofereix la plataforma. Aquesta pàgina web enllaça amb el portal de referència de cursos en línia Parla.cat.

Fonts:

https://recercaiuniversitats.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=552162

https://www.idescat.cat/indicadors/?id=aec&n=15740

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará