Inicio Investigación El futur de la fertilitat humana passa per la intel·ligència artificial
España   Catalunia

El futur de la fertilitat humana passa per la intel·ligència artificial

Els avenços recents en reproducció assistida multipliquen les possibilitats d'aconseguir un embaràs

La taxa d'infertilitat a Espanya se situa al voltant del 10-15 % segons dades de la Sociedad Española de Fertilidad, fet que indica que dos milions de dones en edat reproductiva no poden tenir fills de forma natural. Es tracta d'una malaltia reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut, i que pot afectar ambdós sexes.

Des de l'inici d'aquest segle els avenços científics en ginecologia han obert una porta a l'esperança per aquestes dones que volen tenir el seu propi projecte de família, però que per qüestions biològiques no poden. Ara, dues dècades després, la revolució en aquest camp ja és real. La intel·ligència artificial ha portat noves possibilitats inimaginables.

Accés a les entrevistes al EBART Congress

Accés a les entrevistes al Congrés EBART'24 a Barcelona; font: INÈDIT Agència

Precisament, sobre les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies com la IA per a la reproducció assistida ha girat la 5a edició del congrés EBART (Evidence Based Assisted Reproduction Technology), organitzat pel Grup Eugin, sota el títol «Navegant pel futur de la fertilitat: innovacions, personalització i horitzons futurs en les tècniques de reproducció assistida».

La intel·ligència artificial dirigeix el futur de les tècniques de reproducció assistida, determina la selecció d'embrions i potencia les possibilitats d'aconseguir un embaràs

En aquest sentit, la doctora Silvia Agramunt, ginecòloga de l'Hospital del Mar, destaca la multifacètica contribució de la tecnologia a la reproducció assistida. No es limita només a millorar les taxes d'embaràs, sinó que també incideix en la modificació de patologies uterines, i permet a les dones amb condicions mèdiques específiques tenir l'oportunitat de concebre. Defensa que «no només hem d'apostar per aplicar tecnologies a nivell de laboratori de biologia, sinó també a nivell d'ajudes amb equips de diagnòstic per imatge cada cop més potents».

Big Data i IA possibiliten una més gran personalització dels tractaments i minimitzen el risc d'imprecisions en les cirurgies  

Per la seva banda, la doctora Amelia Rodríguez Aranda, ginecòloga i investigadora, ressalta el paper transformador de la intel·ligència artificial en la personalització dels tractaments de fertilitat: «La capacitat de prendre decisions basades en una gran quantitat de dades interrelacionades és equivalent a l'experiència de molts professionals alhora», apunta. Això obre noves possibilitats en la selecció d'embrions i en l'adaptació de protocols de tractament a les necessitats individuals dels pacients.

Per al doctor Luis Alonso Pacheco, també ginecòleg, el que obtenim actualment amb la intel·ligència artificial és només la punta de l'iceberg: «S'està utilitzant ja en la selecció d'embrions, en diagnòstic per imatge, però ens queda moltíssim per davant», assenyala. Aquesta combinació de tecnologies promet millorar els resultats i l'eficiència dels tractaments en el futur proper.

Malgrat els avenços tècnics, aquest ritme accelerat de la innovació planteja desafiaments ètics i pràctics. Al respecte, la doctora Agramunt emfatitza la importància d'avaluar acuradament les noves tècniques per garantir la seguretat dels pacients. Per la seva banda, la doctora Rodríguez Aranda destaca la necessitat d'abordar les implicacions ètiques i socials de la tecnologia en la reproducció assistida, i recorda que «hi ha moltes derivades en l'aplicació de certes tècniques i aquí és on es barregen tant tecnologia com medicina i realitat social».

No hi ha dubte que l'avenç de la tecnologia està revolucionant la medicina reproductiva, oferint noves esperances a aquells que lluiten per concebre. Tanmateix, és fonamental procedir amb cautela i considerar totes les implicacions ètiques i pràctiques a mesura que avancem cap a un futur on la tecnologia redefineixi els límits de la fertilitat humana.

Font: Inèdit Agència.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará