Inicio Colegios y escuelas El desafiament de l'FP dual a Espanya
España   Catalunia

El desafiament de l'FP dual a Espanya

Les pimes espanyoles necessiten normalitzar la figura del tutor i de l'alumne en formació

En el canviant panorama educatiu del segle XXI, la formació professional (FP) i la formació professional dual (FP dual) es presenten com a opcions que revolucionen la manera com els estudiants es preparen per al món laboral; prova d'això és la popularitat que en els últims anys estan guanyant aquestes dues modalitats, en especial la formació dual. Tot i que que comparteixen similituds amb els tradicionals estudis de grau universitari, aquestes modalitats educatives es distingeixen pel seu enfocament eminentment pràctic i la seva alta taxa d'ocupabilitat.

El caràcter pràctic de la formació, la durada i el preu són els principals avantatges de l'FP

A diferència dels graus universitaris, l'FP són cicles formatius, la majoria dels quals duren dos anys, mentre que un grau universitari compta amb almenys 4 cursos acadèmics. Així mateix, l'FP sol ser més assequible econòmicament, i agilitza l'entrada al mercat laboral. Per la seva banda, el grau universitari dona accés a altres formacions superiors com el màster o el postgrau, i les persones que compten amb aquesta titulació poden arribar a assolir càrrecs de responsabilitat en una empresa, la qual cosa també els porta a aconseguir millors salaris.

accés a l

Accés a l'entrevista completa al nostre canal Youtube

Cal tenir en compte que l'FP ha estat dissenyada per satisfer necessitats immediates del mercat laboral, per la qual cosa les formacions sempre estaran enfocades a l'adquisició de les competències que demanen les empreses. En canvi, la universitat aporta coneixement teòric molt necessari per a la posada en pràctica de noves metodologies i processos de treball.

L'FP dual combina el millor de dos mons

A tot això, en l'escenari educatiu actual, la formació professional dual (FP dual) ha emergit com un model pedagògic innovador que combina el millor de dos mons: la formació teòrica a les aules i l'experiència pràctica en l'entorn laboral. Per comprendre a fons aquesta modalitat educativa i els seus avantatges, ens hem dirigit al Centre de Formació Empresarial Dual Alemany (FEDA) a Madrid, que constitueix un dels centres de referència a Espanya que ha integrat en el context acadèmic i laboral el model alemany de formació dual, pel qual el nostre país ha apostat des de ja fa més d'una dècada amb el Reial Decret 1529/2012, de 8 de novembre.

Què és l'FP dual i quins avantatges ofereix a l'alumne?

L'FP dual es defineix per la combinació de la part pràctica a l'empresa i la part teòrica a l'institut. Malte Schmuck, director de FEDA Madrid, destaca que el seu principal avantatge rau en l'experiència laboral que adquireixen els alumnes: «Durant la seva formació, els estudiants no només adquireixen coneixements teòrics, també desenvolupen habilitats pràctiques directament aplicables en el món laboral».

Aquest enfocament no tan sols els proporciona un avantatge competitiu en el mercat laboral, sinó que també els brinda una comprensió més profunda i pràctica del seu camp d'estudi. A més, com apunta Claudia Dittrich, directora de Desenvolupament i Màrqueting del mateix centre, «els alumnes d'FP dual solen comptar amb una beca mensual des de l'inici de la seva formació», la qual cosa els ajuda econòmicament durant la seva educació.

L'FP dual és un model pedagògic apte per a qualsevol disciplina d'estudi?

Segons Schmuck, l'FP dual és adequada per a una àmplia varietat de disciplines d'estudi, però en especial per a aquelles que se centren en habilitats pràctiques i competències directament aplicables en el lloc de treball: «Diferenciem entre les tècniques, com la mecatrònica, les administratives, com la gestió industrial, el comerç exterior, o el transport i logística»,  explica.

Per a quin perfil d'estudiants es recomana l'FP dual?

L'FP dual és especialment atractiva per a aquells estudiants que busquen un enfocament educatiu pràctic. «Són alumnes que aprenen millor treballant i gaudeixen de l'experiència en el món laboral», assenyala Dittrich. A més, aquells que desitgen ingressar ràpidament al mercat laboral troben en l'FP dual un avantatge, per la curta durada i l'alta tasa de contractació per part de les seves empreses formadores.

En paraules de Dittrich, aquesta modalitat educativa també ofereix una solució a la pressió social que sovint senten els joves espanyols per continuar els seus estudis després de l'escola secundària. «Alguns poden sentir-se perduts o indecisos sobre el seu futur professional, i l'FP dual els brinda l'oportunitat de conèixer una empresa i el mercat laboral, la qual cosa els ajuda a descobrir les seves fortaleses i passions», subratlla.

L'FP dual en el context espanyol

Tot i que l'FP dual té les seves arrels a Alemanya, Espanya ha adaptat aquest model educatiu al seu propi context acadèmic i laboral. Segons dades del Ministeri d'Educació i Formació Professional ja són més de 9900 les empreses que se sumen a aquesta modalitat, i 1342 els centres que acullen els 45 613 estudiants matriculats en aquesta modalitat.

Tanmateix, per a Dittrich encara hi ha reptes, com la necessitat de normalitzar la figura de l'alumne en formació, diferent de la del becari, i la del tutor a les empreses. Perquè aquest model funcioni de manera òptima, «és essencial que les empreses ofereixin places d'FP dual de manera consistent i que inverteixin en la formació de joves, els quals es convertiran en la seva pedrera de talent per al futur», remarca.

Amb un enfocament en el win-win pel que aposten des del FEDA, l'FP dual té el potencial d'enfortir l'educació i el mercat laboral a Espanya com ho ha fet en altres països europeus; no obstant, requereix una adaptació a la realitat espanyola, ja que el model alemany és difícil d'extrapolar al nostre context, ja que a diferència d'aquest país, a Espanya la majoria d'empreses són pimes (el 99,9 % segons dades del DIRCE), un desafiament majúscul al qual des de centres com el FEDA intenten respondre incentivant la implicació d'empreses internacionals.

Font: Inèdit Agència.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará