Inicio Salud y psicología El cotxe, parany mortal per a nadons
España   Catalunia

El cotxe, parany mortal per a nadons

La temperatura a l'interior dels cotxes triplica la de l'exterior

Som en el moment de l'any en què es produeixen més desplaçaments amb cotxe. Viatjar amb nens requereix recordar algunes mesures de seguretat per evitar cops de calor i deshidratació als més petits.

Els nadons són més sensibles a la deshidratació i a la hipotèrmia

Els pediatres recomanen entrenar el nen a partir dels sis mesos a beure en got o en un altre tipus de contenidor de líquid que no sigui el clàssic biberó. Això facilitarà la hidratació del nen de manera més autònoma durant el viatge. Hi ha biberons amb nanses que faciliten l'agafament del nen per beure. Cal recordar que un nen menor de 12 mesos no pot expressar la necessitat d'hidratació, per la qual cosa cal intentar que ingereixi aigua de manera regular cada hora o hora i mitja. La temperatura ideal de l'aigua és la natural, encara que a l'adult li pugui semblar que està calenta. Els nadons tenen un gran risc d'hipotèrmia (pèrdua de calor) si baixa la seva temperatura corporal en excés, cosa que és igual de perillosa que l'exposició a temperatures altes.

«Efecte forn» dins del cotxe: la temperatura interior en un vehicle pot superar els 50 graus en menys de trenta minuts

La temperatura de l'interior d'un vehicle triplica la de l'exterior, també a l'hivern

Un estudi del RACE (Real Automóvil Club de España) ha realitzat diverses proves sobre com reacciona l'interior d'un vehicle davant la temperatura exterior i segons diversos factors, com obrir una o dues finestretes. Aquest informe indica que la temperatura de l'interior del cotxe, en només trenta minuts, arriba al doble de la temperatura exterior passant de 27 a 50 graus centígrads, i arriba als 60 graus a les dues hores de romandre totalment tancat. Obrir una o dues finestretes redueix aquestes xifres, però tot i així, continua sent extremadament perillós per als grups d'alt risc de patir un cop de calor com els nens, els ancians, les persones amb dificultat de mobilitat i les mascotes. La temperatura ideal per conduir oscil·la entre els 21 i els 23 graus centígrads, ja que una temperatura superior afecta la capacitat de reacció del nostre sistema motor.

Gràfic increment temperatura a dins del cotxe per minuts. Font, RACE

Gràfic de l'increment de la temperatura dins d'un cotxe. Font: RACE.

Aquest fenomen als vehicles es coneix com a «efecte forn», perquè triplica la temperatura de l'exterior del vehicle. La raó són els materials de fabricació utilitzats a l'interior dels vehicles: els plàstics o el cuir interior de seients, tauler de control i guarniments poden assolir temperatures per sobre dels 60 ºC amb l'exposició al sol, (RACE, 2020), i encara més les parts metàl·liques.

Síndrome del nadó oblidat al cotxe

Parlem de síndrome perquè es tracta d'un conjunt de fenòmens que concorren els uns amb els altres i que caracteritzen una situació determinada. És a dir, «a tots ens pot passar», segons David Diamond, professor de psicologia a la Universitat del Sud de Florida (EUA), que fa quinze anys que estudia els casos d'abandonament o oblit de menors als vehicles amb tràgic final. La seva investigació permet un enfocament des de la neurobiologia i les causes cognitives darrere el comportament dels progenitors que van oblidar els seus fills als cotxes el resultat del qual va ser la mort del menor. Segons Diamond, és quelcom relacionat amb processos de memòria i atenció més que un comportament de negligència parental; si pots oblidar el teu mòbil pots oblidar el teu fill dins del cotxe. La investigació de Diamond apunta tres causes que produeixen l'oblit dels nens als cotxes:

  • Els conductors perden consciència de la presència del menor al vehicle mentre condueixen.
  • El sistema de memòria prospectiva del cervell del conductor falla.
  • Si se sumen factors estressants durant el trajecte com trucades del treball, distraccions per problemes de trànsit i altres causes que podrien propiciar la fallada de la memòria prospectiva, aquella que és necessària per crear hàbits i rutines.

Com a pèrit judicial en casos de morts de menors en vehicles, Diamond afirma que en la majoria d'ocasions d'oblit de nadons als cotxes no hi ha negligència parental intencionada o mantinguda fora d'aquesta circumstància, sino que és una fallada cognitiva involuntaria i ocasional, per la qual cosa ens podria passar a qualsevol  (Jeansok y Diamond, 2002).

Màxima atenció durant els desplaçaments amb cotxe

Us recomanem que planegeu la vostra ruta amb parades i moments d'hidratació i de moviment de l'aparell psicomotor de tots els ocupants del cotxe: caminar, estirar les cames, anar al lavabo, i beure líquids cada dues hores.

En entrar al vehicle exposat al sol, obrir finestretes i deixar que circuli l'aire. Si no disposeu d'aire condicionat, espereu uns cinc minuts abans d'entrar al vehicle, i en el cas de disposar-ne poseu el mode «recirculació d'aire» tot i que entri aire calent de l'exterior.

Si es viatja amb menors interactuar-hi, parlar i preguntar si estan bé i recordar-los que han de beure aigua de forma regular.

No deixar el menor sol al vehicle sota cap concepte, si està adormit, despertar-lo amb suavitat i convidar-lo a caminar o a ingerir líquids i aliments.

Segons dades exposades pel RACE, només als Estats Units moren per cops de calor una mitjana de 38 nens l'any, comptabilitzant més de 800 nens morts des del 1998 per aquesta causa. A Europa, França és el país que més morts infantils comptabilitza per cops de calor des del 2006, amb 22 casos, seguit d'Alemanya amb 20 i d'Itàlia amb 17. Els nens menors de dos anys ocupen el 65 % del total de nens morts.

Bon viatge!

Fonts:

RACE, (2020). «Temperatura adecuada en el interior del coche». https://www.race.es/temperatura-adecuada-interior-coche

Motorpasión, (2020). «Peligro mortal dejar niños bebé solos en el coche durante el verano». https://www.motorpasion.com/seguridad/peligro-mortal-dejar-nino-bebe-solo-coche-verano-ventanillas-bajadas-ri#:~:text=Cuando%20el%20cuerpo%20humano%20supera,deshidrataci%C3%B3n%2C%20pueden%20producir%20la%20muerte.

Jeansok, K., Diamond, D. (June 2002), «The stressed hippocampus, synaptic plasticity and lost memories», Nature Reviews Neuroscience, 3 (6): 453-462, doi10.1038/nrn849PMID 12042880S2CID 19013402

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará