Inicio Profesores Dos de cada tres docents agredits pels seus alumnes segueixen sense poder denunciar-ho
España   Catalunia

Dos de cada tres docents agredits pels seus alumnes segueixen sense poder denunciar-ho

USTEC demana un protocol per poder denunciar les agressions a docents

La violència en el si de les aules és una realitat preocupant que afecta docents i alumnat. Segons una enquesta recent realitzada per USTEC· STEs (IAC) a 11 000 docents de Catalunya, el 63,76 % del professorat ha declarat haver estat víctima d'agressions per part dels alumnes.

Els resultats de l'enquesta revelen una crua realitat: dels docents enquestats, el 14,2 % han patit agressions físiques, el 46,47 % han suportat agressions verbals, i el 3,34 % han vist danyats els seus objectes personals. A aquesta preocupant estadística s'hi suma el fet que 55 docents asseguren haver estat agredits físicament per familiars, mentre que 308 han estat agredits verbalment també per les famílies, i a 25 d’ells els han danyat els seus objectes personals.

Davant aquesta situació alarmant, el sindicat USTEC ha posat en marxa una campanya per sensibilitzar i proporcionar instruccions clares al personal dels centres educatius sobre com actuar en cas de patir una agressió: «Tot i que cada vegada és més elevada la xifra de personal que ha patit alguna agressió física o verbal, la gran majoria desconeixen els seus drets i els passos a seguir, així com l’existència dels Comitès de Salut i altres òrgans de vigilància i prevenció de riscos laborals», expliquen al comunicat.

Si s’ha comès una falta penal també es pot posar una denúncia

La comissió de salut del sindicat ha elaborat una infografia on s'especifiquen els canals a seguir per mestres, professors i PAE en cas de patir una agressió. Algunes de les recomanacions que fan des del sindicat són comunicar per escrit l’incident laboral al centre via registre i correu electrònic a l’equip directiu, i enviar un e-Valisa (un sistema oficial de comunicació interna entre el funcionariat) al cap de prevenció de riscos laborals, a més d’omplir el full de notificació d’accident, incident laboral o malaltia professional. En cas d'haver d'anar al metge per una agressió, recomanen que en comptes de demanar certificat mèdic d’assistència, millor optar per sol·licitar un comunicat de baixa mèdica per contingència professional. Finalment, i en els casos més greus, recorden que si s’ha comès una falta penal també és pot posar una denúncia.

Segons el sindicat, la manca de directrius clares per part de l'Administració contribueix a la normalització d'aquestes conductes inacceptables: «Si volem una educació de qualitat, cal prioritzar el benestar psicosocial i la seguretat de les persones que treballem a l’ensenyament», asseguren. «D'altra banda, la nostra tasca educativa també se centra en la transmissió de valors al nostre alumnat. No fer res davant una conducta agressiva reforça aquesta conducta i transmet el missatge que aquesta conducta està bé i que la pot continuar fent sense problema. I aquest valor no el podem transmetre mai», subratllen.

No hi ha protocols per denunciar les agressions que pateixen els docents

La invisibilització d’aquestes agressions és una bretxa de protecció les conseqüències de la qual pateixen els i les docents; de fet, un dels primers passos que volen donar des del sindicat és la implantació d’un registre d’agressions: «Ara per ara no existeix cap protocol ni cap aplicatiu que permeti deixar-ne constància i això fa que no hi hagi xifres clares d’agressions que ens permetin dimensionar la problemàtica amb més precisió», declaren.

La campanya impulsada per USTEC no només busca proporcionar orientació i suport al professorat, sinó també visibilitzar la problemàtica i exigir solucions efectives per part de l'Administració. En aquest sentit, és crucial la implicació activa de les famílies i de l'Administració en la defensa dels drets i el benestar del personal dels centres educatius: «Davant l’augment de la violència verbal i física als centres educatius, les agressions patides per part d’alumnes i la inacció de la conselleria per defensar els drets i el benestar físic i emocional del personal educatiu, cal actuar amb urgència», conclouen al comunicat.

Font: USTEC·STEs (IAC)

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará