Dones líders de la innovació educativa
Projectes que construeixen l'educació del futur
El 8 de març, com cada any, és el dia internacional de la dona treballadora, i en ell és tradició celebrar una vaga general, d'una banda, per reivindicar els drets que ens van ser arrabassats pel sistema heteropatriarcal, i per altra banda, per què el món vegi el paper fonamental que tenen les dones en el desenvolupament de la societat. I és que, per a una societat més justa, més conscient i més sana, és necessària la visió de les dones, així ho ha demostrat la història i així ho segueixen demostrant les milers de dones que estan aconseguint grans canvis positius en aquest planeta.
Cada any que passa la veu de les dones guanya més força, gràcies a la seva lluita constant. Així ha estat el 8 de març d'aquest 2019, ja que només les manifestacions de Madrid i Barcelona van reunir a més de 550.000 persones.
Per commemorar aquest gran dia necessari i imprescindible, ho farem a la nostra manera, de forma Inèdit: dedicarem aquest article a explicar set grans projectes actuals creats i liderats per dones que estan revolucionant l'educació.
1. Daphne Koller
Daphne Koller està revolucionant l'educació universitària tradicional. És fundadora i creadora de Coursera, una plataforma que en col·laboració amb grans universitats ofereix classes gratuïtes. Amb tan sols 27 anys Koller ja formava part del professorat de la Universitat de Stanford. La seva formació i camp de recerca se centra principalment en l'àrea de les STEM.
2. Philippine Dolbeau
Philippine Dolbeau és una empresària de 20 anys d'edat, que va crear la seva innovadora start-up quan tenia només 15 anys. Està transformant la tecnologia educativa mitjançant la integració de solucions digitals senzilles al sistema educatiu, cosa que facilita la vida dels docents i millora la seguretat a les escoles per als estudiants. Aquest és el seu objectiu, augmentar la seguretat en els entorns escolars i fer de l'educació una experiència positiva per als estudiants.
NewSchool és una aplicació dissenyada essencialment perquè els professors registrin digitalment els seus estudiants amb un sistema Bluetooth. L'aplicació mòbil ve amb un suport de clau, que permet que els estudiants siguin detectats en portar-lo a sobre. També s'assegura de què cada estudiant sigui premiat pels seus esforços, gràcies a un sistema de gratificació on els estudiants guanyen punts. En arribar a una certa quantitat de punts; l'estudiant pot intercanviar-los pels continguts creatius de l'educació com ara vídeos o plantilles per a les presentacions de la classe.
3. Jedidah Isler
Jedidah Isler és la primera dona afroamericana que ha obtingut un doctorat en Física per la Universitat de Yale. Estudia els blàzars, forats negres supermassius hiperactius. Isler lluita perquè les dones tinguin el seu lloc en les STEM i ha creat The Search Foundation, on desenvolupa una sèrie de xerrades amb dones que se centren en les matèries STEM.
4. Reshma Saujani
Girls Who Code, l'organització que lluita per evitar la escletxa de gènere en l'àmbit de la tecnologia, és obra de Reshma Saujani. És advocada i activista i ha estat la primera dona indoamericana a presentar-se al Congrés. La seva campanya va ser la que li va fer engegar Girls Who Code, per eliminar les diferències entre gèneres. Per això, Saujani lidera campus i conferències, a més d'escriure diversos llibres perquè les nenes i les dones trobin el seu lloc en el món digital i de la programació.
5. Hanan al-Hroub
Hanan al-Hroub és una professora d'origen palestí. Va ser la guanyadora el 2016 de la segona edició del Global Teacher Price, el premi considerat com el Nobel dels professors, pel seu mètode d'ensenyament innovador i exitós. En les seves classes, al-Hroub utilitza un enfocament que va desenvolupar ella mateixa, detallat en el seu llibre Jugamos y aprendemos, i que consisteix a ensenyar a través del joc.
La rellevància d'aquest mètode resideix en el seu principi: un nen té dret a jugar i part de l'educació és ensenyar a jugar als nens, perquè hom aprèn a ser social en el joc, i aprèn l'alegria de la vida jugant.
A la cerimònia de lliurament del premi, Hanan al-Hroub va afirmar que els professors són els que poden donar una moral i uns valors a la gent jove per assegurar un món més just, més bell i més lliure.
6. Laia Iglesias i Anna Revenga
Laia Iglesias i Anna Revenga són dues mares emprenedores que es van conèixer cursant un màster i van detectar la necessitat de disposar d'una plataforma que aglutinés una gran varietat d'activitats extraescolars, així que es van llançar a l'aventura d'emprendre. D'aquí sorgeix Afterscool, una start-up amb seu a Barcelona que neix justament d'una necessitat personal. En un moment en què els pares estan connectats, el món de les extraescolars encara està en un punt molt analògic, d'allí la importància d'aquest projecte.
A la plataforma Afterscool s'aglutinen centenars d'acadèmies de robòtica, de dansa, de skate. on les famílies poden inscriure els seus fills, i en ella també els pares poden veure els horaris, les places disponibles, els preus i fins i tot matricular els seus fills de forma online. A més, s'ofereix una opció per valorar el centre i veure opinions d'altres pares.
7. Noemi Paymal
Noemi Paymal va viatjar com antropòloga a Sud-amèrica i es va descobrir a si mateixa com a educadora d'educadors. Va crear el moviment Pedagooogía 3000, que combina coneixements ancestrals d'educació dels pobles que va anar a estudiar amb els mètodes pedagògics més innovadors, constituint així avui en dia un dels corrents d'educació holística de major projecció mundial.
Paymal realitza seminaris per a educadors arreu del món per tal de convidar-los a crear en sinergia una nova educació, més humana, més activa, més integral, una educació de pau i multicultural. Aquesta és una forma d'educar enfocada a atendre les necessitats reals dels nens i les nenes d'avui i de demà, de la nova societat i del nostre planeta Terra.
El seu objectiu és ajudar a la creació d'una nova humanitat que visqui amb consciència, llibertat, alegria i harmonia, promovent i aplicant mundialment una educació reconnectiva, amena, humana i divertida, dissenyada en funció de les necessitats i característiques noves dels nens i les nenes d'avui i en funció dels nous paradigmes i necessitats reals d'aquest mil·lenni.
Tots aquests projectes innovadors que estan transformant l'educació tal com la coneixem, i que són creació de grans dones, ens confirmen el que ja sap el nostre inconscient: que les dones són imprescindibles per a la societat, per a la humanitat i per al planeta.
Sin Comentarios