Dia de la pedagogia: Catalunya posa en valor la figura dels pedagogs i les pedagogues
El COPEC premia els millors TFG de pedagogia
El passat 13 de maig es va commemorar el Dia de la pedagogia, un dia que aquest any celebra la seva II edició a Espanya, i que té com a objectiu posar en valor la figura dels pedagogs i les pedagogues com a professionals essencials per a la societat. L’any passat es va decidir instaurar aquesta efemèride el 13 de maig, coincidint amb la data de creació del Consejo de Colegios Oficiales de Pedagogos y Psicopedagogos de España.
El COPEC celebra a Catalunya el Dia de la pedagogia per segon any consecutiu
A Catalunya el Col·legi Oficial de Pedagogia (COPEC) ho va celebrar a la seu que té a Lleida a les instal·lacions de la COELL (Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida). A l’acte es va fer entrega dels guardons als millors TFG de Pedagogia de les universitats catalanes (UB, URV, UAB I UDG) del curs 2021-2022, i dels Premis del Consell Social «La Pedagogia a l’Agenda 2030».
El 13 de maig coincideix amb la data de creació del Consejo
Durant la inauguració de l’acte, la presidenta del COPEC, M. Victòria Gómez, va recordar que trobar una data de referencia «no va ser una tasca fàcil. Des de Catalunya miràvem cap a Europa, i la resta de l’Estat cap a Llatinoamèrica. Finalment, vam consensuar la celebració del Dia de la Pedagogia el dia 13 de maig, data de la creació del Consejo, que uneix tots els col·legis professionals de Pedagogia i les universitats de l’Estat».
Els millors treballs finals del grau de Pedagogia
Per la seva part, el vicepresident del COPEC, Antoni Navío, va presentar els guardons als millors TFG de Pedagogia de les universitats catalanes del curs 2021-2022, uns guardons que s'estan lliurant anualment des del 2017 per reconèixer els projectes pedagògics de la nova generació de pedagogs i pedagogues.
Els guardons d’enguany van ser lliurats a:
- Mireia Pérez Sampedro, de la Universitat de Barcelona (UB), amb el TFG «Rondalles invisibles: Els contes populars que no s’expliquen», tutoritzat per Núria Obiols.
- Nadia Mariana Nieto Sabio, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb el TFG «Estudio de los beneficios psicosociales del COOPPEL en adolescentes», tutoritzat per Marta Camarero.
- Agnès Melià Febrero, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb el TFG «Impacte de la COVID en les persones joves en el procés formatiu. Una aproximació no adultocèntrica», tutoritzat per Mireia Foradada.
- Zoe Arnau Fernández, de la Universitat de Girona (UdG), amb el TFG «Importància del treball de l’autoestima en joves amb comportaments de risc. Una aproximació des de la visió de l’estudiant i el professional de la Pedagogia», tutoritzat per Sílvia Mayoral.
Premis del Consell Social
També la presidenta del Consell Social, Joana Tierno, va fer entrega dels premis del Consell Social, uns premis que mostren el compromís d’aquest Consell amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb la voluntat d’integració al territori, tot vinculant pedagogia i sostenibilitat. Segons va explicar Joana Tierno, «s’han presentat 15 projectes, tots de gran nivell pedagògic, ha estat difícil la tasca de seleccionar-ne 5 de premiats, procedents de les demarcacions on el COPEC té representació Institucional: Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Terres de l’Ebre».
Així doncs, els projectes guanyadors de la II Edició del Premi del Consell Social «La Pedagogia a l’Agenda 2030» son:
- Demarcació de Barcelona: «Espai Estudi: un nuevo servicio pedagógico en el ámbito rural del Penedès», de l’Ajuntament del Pla del Penedès. Recull el premi la pedagoga Montserrat Sogas.
- Demarcació de Tarragona: «Ambtu: acompañamiento a jóvenes tutelados/as y extutelados/as para favorecer su emancipación», de l’Asociación Kilómetro Cero. Recull el premi la pedagoga Sara Camarasa.
- Demarcació de Lleida: «Transformación social en el uso ético de los medios digitales», de la Fundación Polos Positivos. Recull el premi el pedagog Ramon Moix.
- Demarcació de Girona: «Cómo integrar un Plan de Orientación Global y Xcelence de centro», de l’Institut de Palamós. Recull el premi la pedagoga Mireia Viader.
- Demarcació de Terres de l’Ebre: «Estiu a la Carta: primera edición», del Grup d’Esplai Blanquerna. Recull el premi Montse Mauri.
La pedagogia va sorgir per millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge, per ser la ciència que complementa l’educació, un propòsit que dies com el 13 de maig ens recorden; perquè avui, més que mai, la pedagogia es necessària per fer front als nous reptes educatius d’aquesta era tecnològica.
Sin Comentarios