Inicio Cultura Cinc curiositats sobre les ciutats europees més accessibles
España   Catalunia

Cinc curiositats sobre les ciutats europees més accessibles

San Cristóbal de la Laguna aconsegueix el primer premi Ciutat Accessible 2024

Arriba desembre i amb ell el tancament d'any, els festius i les reunions familiars i amb amics. Encara que sigui efímer aquest mes, perquè sovint sembla que no hi ha temps per a tot, no són poques les persones que a més aprofiten per fer viatges fugaços, és a dir, les famoses escapades. Per a aquestes persones, i perquè viatjar és una forma d'aprendre i desaprendre i l'escola de vida més important de què disposem avui dia, com bé afirmava el professor Santiago Tejedor en una entrevista, compartim algunes curiositats sobre les cinc ciutats més accessibles d'Europa de l'últim lustre.

La ciutat més accessible de 2024

San Cristóbal de la Laguna, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 1999, és la ciutat que va guanyar el premi Ciutat Accessible 2024 que concedeix anualment la Comissió Europea, per reconèixer els esforços de les ciutats per adaptar-se a les necessitats de la diversitat de persones, garantint amb això la seva inclusió i participació plena.

La «laguna» a què fa menció el nom prové de la paraula «aguere», que significa llacuna en el dialecte bereber que parlaven les comunitats originàries de la regió, les quals al seu torn la van anomenar així perquè es va construir en una llacuna. San Cristóbal és el que anomenem una ciutat territori, és a dir, no fortificada i amb una construcció moderna que es basa en carrers perpendiculars i amplis. De fet, el seu plànol, que aleshores era pioner, va servir de model per a moltes ciutats colonials a Amèrica; metròpolis com l'Havana, Lima, Cartagena d'Índies o Sant Joan de Puerto Rico van ser construïdes seguint el mateix patró que San Cristóbal de la Laguna.

Són diversos els projectes que han portat aquesta ciutat espanyola al triomf en accessibilitat: compta amb un Punt Taronja, una instal·lació mòbil dotada amb recursos per ajudar a organitzar esdeveniments inclusius i accessibles, com ara intèrprets de llengua de signes, sistemes per eliminar el soroll, personal format i materials de lectura fàcil. Tanmateix, ha posat en marxa un Consell de la Discapacitat, la funció del qual és la de garantir la implicació i la participació directa de les persones amb discapacitat en la presa de decisions, a més de fer accessibles tots els vehicles i estacions de la xarxa de tramvies de la ciutat, i instal·lar al centre urbà semàfors acústics i paviment podotàctil.

Una ciutat de fusta i accessible

Skellefteå és un ecoprojecte. Envoltada d’hectàrees de bosc frondós, aquesta petita localitat de l'extrem nord de Suècia ha decidit abandonar el ciment i l'acer en favor de la fusta, que és un recurs que almenys per a ells no escasseja tant com a la resta del món. Blocs d'apartaments de fusta, ponts de fusta, gratacels de fusta, i fins i tot aeroports i estacions de fusta són els que conformen la ciutat de Skellefteå. Es tracta d'un lloc on la tendència és allò renovable. De fet, la ciutat funciona a partir d'energia hidroelèctrica i eòlica.

El que va portar al podi de l'accessibilitat el 2023 Skellefteå és el seu plantejament innovador per millorar l'accessibilitat de les persones amb discapacitat, que es contempla en tots els plànols de la ciutat, vetllant perquè espais públics com els parcs infantils i els carrers estiguin equipats amb senyals d'informació tàctils i calefacció geotèrmica, de manera que la neu i el gel no constitueixen un impediment. El parc central de la ciutat i la zona riberenca propera compten amb camins i mapes tàctils, seients i un ascensor a l'aire lliure. Un servei d'SMS per a persones cegues i amb discapacitat visual facilita informació sobre la construcció de carreteres i els possibles obstacles a tota la ciutat. Els autobusos públics també són plenament accessibles gràcies als seus sòls rebaixats, rampes, pantalles de text i anuncis d'àudio.

La ciutat de les tres fronteres

Luxemburg és el cor verd del continent i capital del segon país amb més densitat d'arbres després de Finlàndia. Hi convergeixen tres fronteres: Bèlgica al nord-oest, França al sud i Alemanya a l'est. Al març del 2020 aquesta ciutat es va convertir en la primera del món en eliminar les taxes de tots els transports públics, concebent-ho com un dret i una solució a l'excés de trànsit i a l'escalfament global. Dos anys després, el 2022, la ciutat de Luxemburg va rebre el premi Ciutat Accessible 2022, per fer de l'accessibilitat una prioritat, seguint el principi de «disseny per a tothom», amb la finalitat de facilitar l'accés a totes les persones, incloses aquelles amb discapacitat. Destaca la seva iniciativa de fer accessible la informació sobre les decisions polítiques, incorporant en els principals plens de l'ajuntament el llenguatge de signes i la transcripció.

La ciutat dels llacs 

Jönköping, la «ciutat dels llacs», està envoltada pel llac Vättern, el llac Munksjön i el llac Rocksjön. Amb una superfície de 1912 km2, una profunditat màxima de 128 m i una profunditat mitjana de 39 m, el llac Vättern constitueix la massa d'aigua potable més gran del món, i un dels més importants de la zona. De fet, moltes altres localitats veïnes de la ciutat consumeixen la seva aigua.

El 2021 Jönköping va ser guardonada amb el premi Ciutat Accessible pels seus esforços en impulsar una accessibilitat 360º a tota la ciutat. A més de les millores que es van realitzar a tota la zona, destaca la creació d'un Premi Ciutat Accessible local per a empreses o organitzacions que treballen en estreta col·laboració amb les persones amb discapacitat per a fer més accessible l'entorn urbà.

La ciutat més nova d'Europa

Varsòvia és l'única capital europea que va ser reconstruïda gairebé completament després de la Segona Guerra Mundial. Va ser de les ciutats que més van patir els estralls de la guerra, així que al final d'aquesta el seu nucli antic va haver de reconstruir-se del tot, i en aquest procés es va intentar mantenir l'aspecte arquitectònic anterior al conflicte. En l'actualitat és patrimoni de la UNESCO, malgrat la seva recent reconstrucció. El 2020 va rebre la consideració de capital europea de l'accessibilitat, en rebre el premi Ciutat Accessible per haver aconseguit una millora substancial de les facilitats d'accés i mobilitat a la ciutat en temps rècord.

Si bé l'edició del 2024 representa el segon cop en què una ciutat espanyola aconsegueix posicionar-se en primer lloc, són múltiples les ciutats del nostre país que al llarg de les 13 edicions han aconseguit destacar, rebent mencions especials o quedant a poques posicions del primer lloc: Còrdova, Mèrida, Barcelona, Castelló, en són algunes. Aquest premi que organitza la Comissió Europea i el Fòrum Europeu de la Discapacitat des del 2010, és una de les accions previstes en l'Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat 2021-2030 per construir una Europa sense barreres.

Font:

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=es&catId=89&furtherNews=yes&newsId=10713

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará