Inicio Actualidad Científics descobreixen l'existència de més de 50 planetes nous fora del sistema solar
España   Catalunia

Científics descobreixen l'existència de més de 50 planetes nous fora del sistema solar

Entre el 2016 i el 2020 s'han observat 362 estrelles fredes properes per detectar si hi ha activitat

Un estudi publicat avui a la revista especialitzada Astronomy & Astrophysics revela l’existència d’una desena d’exoplanetes habitables propers al sistema solar.

Es descobreixen 59 nous exoplanetes que orbiten al voltant d'estrelles veïnes al sistema solar

El projecte CARMENES, liderat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i en el qual han participat més de 200 científics alemanys i espanyols, ha realitzat 20 000 observacions del 2016 al 2020, centrades en 362 estrelles fredes. En els resultats publicats avui a l'estudi titulat «The CARMENES search for exoplanets around M dwarfs. Guaranteed Time Observations Data Release 1 (2016-2020)» destaca el descobriment de 59 nous exoplanetes que orbiten al voltant d'estrelles veïnes al sistema solar.

L'instrument CARMENES mesura tant la llum visible com la infraroja dels objectes cap als que apunta

Per a l'observació s'ha fet servir l'instrument CARMENES, un espectrògraf que opera en l'òptic i l'infraroig proper, és a dir, un aparell que mesura tant la llum visible com la infraroja dels objectes cap als que apunta. Es va instal·lar el 2015 a l'Observatori de Calar Alto amb l'objectiu de trobar exoplanetes de tipus terrestre en estrelles fredes properes (les anomenades nanes roges).

visualització dels planetes de Carmenes i el seu període orbital. Font l

Calen almenys 50 observacions per poder determinar l'existència de planetes al voltant d'una estrella

«Per poder determinar l’existència de planetes al voltant d’una estrella, se l’observa un mínim de 50 vegades», segons explica Juan Carlos Morales, investigador de l’IEEC a l’ICE-CSIC. La presència d'exoplanetes es percep gràcies a la llum recollida d'una estrella (l'espectre estel·lar), ja que permet mesurar els petits moviments de l'estrella produïts per l'atracció gravitatòria dels planetes que l'orbiten, i deduir així l'existència de exoplanetes o no.

De moment, els resultats publicats avui formen part d'una primera ronda de dades, per la qual cosa les sèries d'observacions encara no han conclòs, i se'n preveu la continuació almenys fins a finals del 2023.

Trobar exoplanetes similars a la Terra és més complicat

Tot i que els exoplanetes són molt comuns a l'univers, per a la comunitat científica trobar exoplanetes de la mida de la Terra és més complicat, especialment si es tracta de planetes amb presència d'aigua que es trobin dins la zona habitable, és a dir, planetes rocosos que estiguin a una distància molt concreta de la seva estrella, que és el punt òptim on la vida podria ser possible.

El resultat obtingut gràcies a l'ús de la tecnologia de l'instrument CARMENES ha fet que en pocs anys es multipliqui el nombre d'exoplanetes identificats, fet que constitueix un avenç més cap a una comprensió més gran del nostre planeta, de la nostra galàxia i de l'univers. A més, la cerca d'exoplanetes també ens permet tenir més coneixements sobre l'impacte de l'activitat humana en el nostre entorn.

Enllaç a l'estudi:

https://www.aanda.org/10.1051/0004-6361/202244879

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará