Inicio Colegios y escuelas CICAE aborda els reptes de la figura de l'orientador escolar
España   Catalunia

CICAE aborda els reptes de la figura de l'orientador escolar

Espanya necessita 20 000 orientadors més a les aules

L'orientador educatiu o escolar és el professional encarregat de vetllar pel benestar de l'alumnat, donant suport en la gestió de les dificultats acadèmiques que puguin sorgir, en l'assessorament als docents en les adaptacions, metodologies i recursos de què disposen, i en l'acompanyament a les famílies; a més d'encarregar-se de la posada en marxa dels plans de convivència, de supervisar l'estat de la salut mental dels joves, i de l'activació de la multitud de protocols que existeixen quan sigui necessari.

Des del 1970 la Llei General d'Educació obliga els centres a comptar amb un orientador escolar

Tot i que des del 1970 la Llei General d'Educació va incloure la figura de l'orientador a les escoles i els instituts de tota Espanya, es tracta d'una figura molt invisibilitzada encara, i la funció de la qual és poc valorada. Així s'ha conclòs a la primera jornada de CICAE Orienta organitzada per l'Associació de Col·legis Privats i Independents CICAE. Amb aquest projecte l'entitat pretén crear una comunitat d'aprenentatge i promoure l'intercanvi d'experiències entre els professionals dels departaments d'orientació dels seus centres educatius.

A Espanya hi ha 10 000 orientadors educatius als col·legis, quan n'hi hauria d'haver 30 000

Les recomanacions de la UNESCO emfatitzen la importància de comptar amb un orientador per cada 250 estudiants, però a Espanya s'estima que hi ha un total de 10 000 orientadors actius en tot el territori, un per cada 700 aproximadament. Fins i tot, en algunes comunitats autònomes hi ha orientadors itinerants en Educació Primària, que tenen al seu càrrec diversos centres, mentre que a l'etapa d'infantil no es compta amb cap orientador; una reclamació històrica dels i de les professionals de la psicopedagogia, que consideren que l'orientació s'ha d'iniciar des del moment mateix en què un nen o nena entra en el sistema educatiu.

El nivell de complexitat de les problemàtiques que han de gestionar els i les orientadores en l'actualitat ha augmentat i cada vegada exigeix més recursos. De fet, Espanya hauria de tenir el triple d'orientadors dels que té ara per complir amb la recomanació de la UNESCO. A més de la visibilitat de la rellevància de la seva tasca, aquests professionals necessiten més formació i suport, ja que després del confinament s'ha vist com la pandèmia ha disparat els problemes de salut mental entre el jovent. Mostra d'això són les dades que revela l'informe del 2021 de la Fundació ANAR, segons el qual les consultes telefòniques d'infants, adolescents i els seus familiars respecte a motius relacionats amb la salut mental han augmentat en un 54,6 % respecte al 2020.

Són molts els factors que han obligat que les funcions de l'orientador escolar es tornin més multidisciplinàries i molt més necessàries. La gestió de la diversitat és un dels reptes que plantegen les societats modernes. En paraules d'Elena Montaña, orientadora d'Escuela IDEO, «requereix estar atents a les necessitats específiques de l'alumne, formar el professorat en la prevenció, comunicar i empatitzar amb les famílies i acompanyar en el desenvolupament emocional».

«És vital comunicar-se amb les famílies perquè comprenguin les seves necessitats, prioritzar la seva felicitat i el desenvolupament d'habilitats socials, més enllà de centrar-se només en allò acadèmic»

Així doncs, no es tracta només d'orientar acadèmicament. Com va destacar en la seva intervenció Elena López Cobeña, doctora en Psicologia i especialista en Alta Capacitat i Desenvolupament del Talent a la Universitat Camilo José Cela, és fonamental cuidar el benestar emocional d'aquests alumnes. Per exemple, en el cas de l'orientació d'alumnat amb altes capacitats, López ressalta que «és vital comunicar-se amb les famílies perquè comprenguin les seves necessitats, prioritzar la seva felicitat i el desenvolupament d'habilitats socials, més enllà de centrar-se només en l'acadèmic».

Una altra de les problemàtiques debatudes entre els presents a la jornada organitzada per CICAE és l'assetjament escolar; una qüestió que preocupa cada vegada més famílies i docents i les conseqüències de la qual poden arribar a ser catastròfiques si no es fa una prevenció i una detecció precoç. De fet, es va dedicar una taula rodona per tractar aquesta temàtica, i diverses orientadores hi van compartir pràctiques que els estan ajudant a crear bons climes de convivència i a treballar des de la prevenció. Consideren que involucrar, acompanyar i empoderar la figura del docent davant d'aquest problema és determinant en situacions de conflicte.

«Les famílies s'han d'involucrar molt més en els problemes que ens planteja aquesta societat»

Per la seva part, José Antonio Luengo, coordinador de l'equip de suport socioemocional de la Unidad de Convivencia y contra el Acoso Escolar de la Subdirección General de Inspección Educativa de la Comunitat de Madrid i degà del Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid, va abordar les responsabilitats dels centres educatius davant l'assetjament escolar. Va destacar que «és vital la comunicació, entendre i raonar amb els joves per comprendre les seves circumstàncies i ajudar-los en la superació». També va exposar que la societat delega la responsabilitat dels problemes dels infants en l'escola i l'escola ho fa en aquests departaments; «les famílies s'han d'involucrar molt més en els problemes que ens planteja aquesta societat», apunta.

Fonts:

https://www.cicae.com/cicaeorienta-aborda-retos-actuales-de-los-orientadores-escolares/

https://www.aepap.org/sites/default/files/pag_23_31_aumento_trastornos_mentales.pdf

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará