Inicio Educación Carta a Anna Simó, de part del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya
España   Catalunia

Carta a Anna Simó, de part del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

El COPEC registre una carta com a protesta per haver estat exclosos de la comissió d'experts

Després de la publicació dels resultats de l'Informe PISA 2022, ha quedat a la vista la situació terrible en què es troba l'educació a Catalunya, (la sisena pitjor comunitat autònoma). En resposta a aquesta situació, Anna Simó, consellera d'educació, va organitzar una assemblea formada per quinze persones de la seva afinitat, però sense una veritable representació dels agents educatius de Catalunya com a sindicats de professors, representants de famílies i sense el Col·legi Oficial de Pedagogia , irònic parlar de temes d'educació sense la participació de professors en actiu (hi ha dos directors de centres), ni pedagogs, ni psicopedagogs, i sense representació de les famílies. D'aquesta comissió han sortit divuit noms d'experts, si bé hi ha persones d'alt valor professional a la comissió, es troben a faltar més professors i entitats que treballen diàriament a les trinxeres de les aules més complicades com a membres dels equips d'atenció psicopedagògica , pedagogs que ajuden els professors a totes les etapes educatives des dels equips d'orientació dins dels col·legis, i per descomptat, falten les famílies.

Des d'INÈDIT EDUCACIÓ donem veu al Col·legi Oficial de Pedagogs que ha enregistrat una carta, escrita per la seva presidenta, Victoria Gómez Seres, a la qual ens unim sense l'esperança de ser llegits o escoltats. No es pot confiar l'educació a un polític/a/e de carrera, a algú que es tanca al seu despatx amb els amics i les fundacions afins i viu una realitat tan allunyada del que passa a les aules que el que pugui sortir d'aquesta comissió de savis, (des del respecte perquè algunes ho són), serà una resposta allunyada de les autèntiques necessitats dels docents, dels alumnes i de les famílies que seguirem igual. I seguir igual, avui, a Catalunya, vol dir continuar caient en qualitat educativa, vol dir embargar el futur del nostre país.

Ángeles Gallardo

Directora editorial

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Text original de la carta

Col·legi Oficial Pedagogia de Catalunya

4 de gener 2024

 

Generalitat de Catalunya

Departament d'Educació

Honorable Sra. Anna Simó Castelló

Consellera d'Educació

 

Honorable Consellera,

Avui des del Departament d’Educació heu fet públics els noms dels 18 experts (alguns per definir) que han d’analitzar i donar solucions al preocupant baix rendiment escolar a Catalunya.

No puc amagar una gran decepció en llegir la llista de membres de la famosa «comissió» d’educació on s’han anomenat a tres representants associatius de la pedagogia: Rosa Sensat, Federació de Renovació Pedagògica i un representant del Col·legi de Doctors i llicenciats, tenint a Catalunya un Col·legi Professional de Pedagogia, el qual ha quedat exclòs per raons que no podem entendre. La sorpresa i descontentament es pot il·lustrar veient que en d’altres àmbits, quan hi ha hagut problemes de la seva competència a Catalunya, els Col·legis Oficials sempre han tingut una veu pública i notòria de primer ordre: el cas de la Medicina en temps de COVID-19 potser ha estat el més paradigmàtic, però també en l’àmbit del Dret o del Periodisme, per exemple, sempre s’ha tingut molt en compte l’opinió dels seus col·legis respectius. Com pot ser que es parli d’entitats pedagògiques i el Col·legi Oficial de Pedagogia no hi sigui? Tot i que en data 20/12/2023, vam fer-vos la petició de formar-me part i que ni tan sols hem obtingut resposta.

Des del Col·legi Oficial de Pedagogia volem manifestar la nostra sorpresa en veure-hi convocats ?a més de persones de reconegut prestigi pedagògic? representants d’institucions de caire privat i semipúblic (algunes manifestament alineades amb respectables ideologies), així com d’altres professionals d’àmbits diferents de la pedagogia i l’educació que, tot i que som coneixedors de la seva experiència, provenen d’altres camps de coneixement. El COPEC1 compta amb un seguit de professionals de l’educació representants de molts diversos àmbits de l’ensenyament formal i universitari.

La missió del Col·legi Oficial de Pedagogia és promoure i ordenar la professió pedagògica en el marc escolar/acadèmic, vetllant per l’ètica en l’exercici de llurs funcions. D’altra banda la formació de pedagogs i pedagogues acreditats a partir del Grau de Pedagogia és la de dissenyar, planificar, avaluar, investigar, innovar i gestionar l’educació.

No és cert com es vol fer creure que els pedagogs i pedagogues estem allunyats de les aules, no som ni uns il·luminats ni uns teòrics, les xafem cada dia, de vegades com a mestres-pedagogs en la Primària, en els EAPS, o bé com a orientadors a Secundària. Som un col·lectiu que viu i respira l’ensenyament d’aquest país, però en el qual alguns s’entesten en saber-ne més sense tenir-ne ni la formació ni les competències pròpies.

El que més m’indigna és que quan us digneu a acudir a algun acte, els vostres representants sempre acaben amb la mateixa «tornada», «ens posarem en contacte amb vosaltres perquè sabeu del que parleu». «Hem d’establir sinèrgies!»

 

Ja n’hi ha prou del vostre menyspreu!

 

Serveixi aquest escrit per expressar l’injust menyspreu que per a nosaltres suposa ignorar-nos i menystenir-nos, quan tenim moltes coses a dir i a aportar des de l’estatus i reconeixement professional que ens atorguen les lleis de col·legis oficials. També ens avalen els més de 20 anys d’activitat ininterrompuda dedicada a la millora de la Pedagogia i la Psicopedagogia a Catalunya, amb col·laboracions destacables amb institucions educatives i amb d’altres col·legis professionals d’aquí i de l’estat espanyol. Així doncs, som el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, creat per la Llei 14/2001 del Parlament de Catalunya.

Per tot això, volem reivindicar el nostre paper en el sí d’aquest col·lectiu d’experts que s’ha creat, i que reconsidereu d’afegir-nos-hi per poder aportar l’experiència acumulada dels nostres col·legiats.

Atentament, 

Gomez Seres, Maria Victòria

Presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogs de Catalunya


Comentarios

Karina Grau, 10 de Enero de 2024 18:00:12 La llengua vehicular de l'educació a Catalunya és el català i seria la llengua més adient per adreçar-se a la consellera.

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará