Inicio Estudiantes Alumnes de l'ESO a Badalona es converteixen en eurodiputats per un dia
España   Catalunia

Alumnes de l'ESO a Badalona es converteixen en eurodiputats per un dia

La segona edició del EPD posa al centre del debat l'impacte de la IA en el mercat laboral

Ser diputat o diputada no és una professió gaire popular entre els adolescents. El desconeixement sobre les tasques que du a terme aquesta figura i sobre les seves responsabilitats porten a no contemplar-la com una opció de futur. Si a això se li afegeix l’animadversió que desperta la política en els últims anys degut al clima de crispació i al panorama de crisis en el que ens trobem, tot plegat fa que el prestigi d’aquesta professió decaigui.

L’impacte de la IA en el mercat laboral, en el centre del debat

No obstant, no hi ha millor forma de conèixer un ofici que viure'l des de dins. El passat 19 de febrer es va celebrar, a l’Institut Pompeu Fabra, la jornada de debat Eurodiputat per un Dia, (EPD), una activitat enfocada als alumnes de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat dels centres educatius de Badalona, que dona l'oportunitat d'actuar com a eurodiputats del Parlament Europeu durant tot un dia. El tema proposat per a aquesta segona edició ha sigut «La intel·ligència artificial i la revolució del mercat laboral».

Accés al reportatge de la jornada EPD, Eurodiputats per un Dia, al institut Pompeu Fabra de Badalona.

Accés al reportatge de la jornada EPD, Eurodiputats per un Dia, al institut Pompeu Fabra de Badalona.

El model de debat proposat és una manera experiencial de fer partícips els alumnes dels valors que defineixen el projecte de la Unió Europea i aprofundir en el coneixement de les seves institucions. S'hi replica el procediment de discussió utilitzat pels parlamentaris, definit per la codecisió entre Parlament i Comissió. Així, durant tota la jornada l’alumnat defensa les seves esmenes fins arribar a un consens. El resultat final és una resolució per regular l’ús de la IA a les empreses.

Aquesta iniciativa potencia les competències comunicatives i socials del jovent, treballa els valors ètics, promou entendre la funció i la dinàmica dels organismes europeus, tenir criteri personal i actuar com a ciutadans responsables i crítics sobre els problemes que envolten la societat.

El EPD tracta temes polèmics amb l’objectiu de fer reflexionar l’alumnat

Segons expliquen des de l’organització del programa, l’activitat de debat ve precedida d’un treball previ per part de l’alumnat en els seus centres, on s’informa i s'investiga prèviament sobre la temàtica. Anna de la Cruz, professora d’Economia i Matemàtiques, comenta que aposten per temes polèmics i actuals que poden afectar els joves, amb l’objectiu de fer-los reflexionar i tenir una visió crítica de la problemàtica.

Estudiants de secundaria proposen crear un impost d’IA per indemnitzar totes aquelles persones que hagin perdut la seva feina degut a la implantació d’aquesta tecnologia

Algunes de les propostes realitzades pels i les alumnes de 4t d’ESO van adreçades a minimitzar l’impacte negatiu d’aquesta tecnologia en la vida dels empleats; se suggereix la creació d’un impost d’IA, que serveixi per indemnitzar totes aquelles persones que hagin perdut el seu lloc de treball a causa de la implantació de sistemes d’intel·ligència artificial.

El programa educatiu del EPD és una experiència d’immersió en les institucions europees que per mitjà de la pràctica incentiva no només la comunicació i l’esperit crític, sinó també habilitats tan necessàries com la tolerància i l’escolta activa. Mitjançant el debat respectuós el jovent que estudia secundaria s’interrelaciona entre si en una estructura parlamentaria real, i comprèn el repte que suposa legislar sobre qüestions tan polèmiques com la IA.

Font: Inèdit Agència.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará