Inicio Estudiantes Alfabetització mediàtica: més enllà de saber llegir i escriure
España   Catalunia

Alfabetització mediàtica: més enllà de saber llegir i escriure

L'alfabetització mediàtica dels adolescents és un pont per educar a les famílies per mitjà dels seus

Estudiants de secundària es formen en educació mediàtica de la mà de periodistes en actiu per aprendre a combatre la desinformació, una activitat organitzada i realitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Torna una nova edició del taller «Premsa a les escoles», una iniciativa organitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, que reuneix professionals de la informació en actiu i estudiants de secundària per abordar temes com la desinformació i la infoxicació. La periodista Cristina Gironès ha realitzat un taller d’educació mediàtica per l’alumnat de 2n d’ESO a l'institut Fort Pius de Barcelona.

Accés al vídeo reportatge de la sessió del taller Premsa a les Escoles, impartit per periodistes en actiu. Agència Inèdit

Accés al vídeo de la notícia al nostre canal Youtube. Font: INÈDIT Agència

Gironès ha destacat la importància de conscienciar sobre la desinformació, especialment entre els joves, que sovint utilitzen les xarxes socials com a principal font d'informació. Segons els estudis, gairebé la totalitat dels estudiants consultats depenen exclusivament d'aquestes plataformes; plataformes on fins al 20 % dels vídeos publicats contenen informació falsa, com és en el cas de TikTok.

L’alfabetització mediàtica dels adolescents és un pont per educar les famílies per mitjà dels seus fills

Durant la formació, Gironès ha compartit amb ells eines pràctiques per ajudar els alumnes a discernir entre informació verídica i falsa en línia. «És fixar-se en el contingut que estan veient, des de quin compte l’està publicant, si és un compte real o d’un periodista, o sembla un compte fake», ha explicat. A Instagram i TikTok els joves s'enfronten a una inundació de contingut curt i ràpid que fa difícil la verificació de la informació. «Fins que no estiguin realment regulades, hi haurà molta desinformació», adverteix Gironès.

Revisar bé el compte des d'on es fa la publicació és clau per identificar informació falsa

En aquest sentit, ha ressaltat la importància de mantenir una «dieta mediàtica saludable» per protegir-se de la desinformació, però encara ha posat més èmfasi en l’educació de les famílies: «Realment aquesta educació mediàtica és per fer quelcom de baix cap a dalt, acabar educant les famílies en educació mediàtica per mitjà dels alumnes», subratlla, ja que, com assenyala, els joves «en haver nascut o crescut a les xarxes socials ho tenen molt més en el seu dia a dia i tenen fins i tot més ull crític amb depèn de quins continguts que gent molt més gran o que els seus pares i mares».

Daniela, Àxel i Daniel són tres adolescents que en el seu dia a dia s’enfronten al repte de navegar per un món digital saturat d'informació. Utilitzant plataformes com Instagram i TikTok s'han vist immersos en un entorn on la línia entre la veritat i la falsedat és sovint difusa. Tot i que intenten mantenir un perfil net i crític, reconeixen que és fàcil caure en la trampa de la desinformació, ja que fins i tot les fonts aparentment fiables poden difondre informació enganyosa.

Més informació: 

Contacte Colegio de Periodistas de Catalunya: https://educaciomediatica.cat/?utm_source=periodistes.cat&utm_medium=referral&utm_campaign=Slider

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará