Inicio Educación Alemanya busca la fórmula per remuntar en educació
España   Catalunia

Alemanya busca la fórmula per remuntar en educació

Gestió de la diversitat i més digitalització són alguns dels reptes que té aquest país

L'educació nordeuropea és una de les més ben valorades al primer món, però, els reptes globals de la nostra era també estan causant estralls en aquesta educació. Alemanya, un país conegut per tenir estàndards educatius molt alts i per comptar amb un sistema educatiu ben estructurat i rigorós està començant a notar l'impacte de no respondre a temps a aquests desafiaments. Segons l'últim informe del Programa per a l'Avaluació Internacional d'Estudiants (PISA) l'alumnat de novè grau a Alemanya va obtenir pitjors resultats que mai en matemàtiques, ciències i lectura.

El 2022 el sistema escolar alemany ja va començar a experimentar caigudes notòries en els seus puntatges, ubicant-se al voltant de la mitjana en el rendiment dels alumnes en matemàtiques i lectura, però lleugerament per sobre de la mitjana en ciències. El país estava a la par que Polònia, Noruega, els Països Baixos i Islàndia, els quals també van experimentar una caiguda de 25 punts o més en els seus puntatges. Aquesta no és la primera vegada que la república federal té un mal acompliment en l'enquesta. El 2000, el país estava classificat per sota de la mitjana mundial.

Característiques del sistema educatiu alemany

El sistema educatiu alemany és descentralitzat i està principalment gestionat pels 16 estats federats (Bundesländer) d'Alemanya. Això significa que cada estat té la seva pròpia estructura i regulacions educatives, la qual cosa pot portar a algunes diferències en els programes escolars i els requisits de graduació entre els estats.  L'educació a Alemanya es divideix en diversos nivells: Educació preescolar (Kindergarten), Educació primària (Grundschule), Educació secundària (Sekundarstufe I i II) i Educació superior.

L'educació preescolar és voluntària i generalment comença a l'edat de tres anys. L'educació primària dura quatre anys, des del primer fins al quart grau. Els infants comencen aquesta etapa a l'edat de sis anys, i generalment reben una educació bàsica en matèries com matemàtiques, ciències, llengua i estudis socials.

L'educació secundària es divideix en dues etapes: Sekundarstufe I i II. El Sekundarstufe I dura entre cinc i sis anys i generalment inclou l'escola secundària (Hauptschule), l'escola intermèdia (Realschule) i el gimnàs (Gymnasium). Els estudiants poden triar diferents tipus d'escoles secundàries segons les seves habilitats i metes educatives. L'etapa II abasta els dos darrers anys de l'educació secundària i està destinada a preparar els estudiants per a l'educació superior o per ingressar al mercat laboral.

Alemanya encara no ha trobat una manera efectiva de mantenir els estàndards educatius en aules més diverses

Els estudiants són avaluats minuciosament en cada etapa de la seva escolarització, al punt que si algú no arriba a assolir les qualificacions mínimes requerides en dues o més matèries, ha de repetir tot l'any per assegurar-se que sempre compleixi amb els requisits per avançar a cada nivell de classe. El sistema educatiu alemany es caracteritza per la seva alta seguretat laboral, professors especialitzats, educació gratuïta, baixa taxa d'atur juvenil, lliçons que s'adapten a l'estil d'aprenentatge dels estudiants, escoles especials disponibles i un reconeixement positiu del treball manual. No obstant això, malgrat aquestes fortaleses, el país encara enfronta problemes amb el seu sistema educatiu. Les escoles a Alemanya encara no han trobat una manera efectiva de mantenir els estàndards educatius a mesura que les aules es tornen cada vegada més diverses.

L'educació en declivi

En la quarta economia més gran del món, les escoles es troben en estat de deteriorament, amb edificis literalment en ruïnes i sovint tancats per treballs de reparació. A més, la digitalització dels col·legis està sent lenta, molts no es poden permetre comprar computadores i no tenen Wi-Fi confiable o ràpid. Algunes universitats a l'oest d'Alemanya estan superpoblades, pateixen falta de personal, no tenen equipament i estan subfinançades, amb un alt nombre d'estudiants a llarg termini i d'altres que abandonen sense graduar-se.

Les escoles a Alemanya també enfronten una desesperada escassetat de mestres, amb altes taxes d'absència per malaltia i un nombre creixent que abandona la professió a causa de l'esgotament i les males condicions laborals. A més, la generació del baby-boom s'està jubilant.

L'educació és gratuïta a Alemanya, però davant l'escassetat de professors i les males qualificacions de rendiment, moltes famílies estan optant per enviar els seus fills a escoles privades, les quals normalment estan gestionades per esglésies, organitzacions de benestar social, associacions o individus privats, amb tarifes mitjana de 2.030 euros a l'any. Al respecte, les últimes xifres publicades per l'Oficina Estadística Alemanya mostren que la proporció d'alumnes que assisteixen a escoles privades ha augmentat a gairebé un 10% l'any escolar 2022/23, mentre que fa dues dècades tan sols era del 6%. Aquest increment ha generat la preocupació pel fet de que famílies adinerades estiguin donant l'esquena al sistema escolar estatal i, alhora, alimentant amb això la desigualtat social.

Les causes del declivi

Diversos suggeriments s'han fet sobre per què els alumnes no van assolir bons resultats en les proves. Per a la directora de PISA, Doris Lewalter, qui també és investigadora en educació a Munic, molts nens no reben prou suport lingüístic per desenvolupar les seves habilitats d'alfabetització. Una altra raó és la transició d'Alemanya a l'aprenentatge en línia durant la pandèmia de coronavirus, per a la qual no estava gens preparada en comparació amb els seus països veïns. L'alta escassetat de treballadors a Alemanya, que ha deixat els mestres amb més responsabilitats mentre els llocs vacants roman sense cobrir, també és probable que sigui un factor en joc, tot i que no ha estat esmentat a l'estudi PISA.

Els estudiants amb antecedents migratoris i de famílies més pobres que viuen a la perifèria també tenen menys probabilitats d'avançar en l'escala educativa

L'educació alemanya també és criticada per les marcades divisions en les oportunitats educatives entre els infants de famílies acomodades i els infants més pobres o els infants amb antecedents migratoris. Els estudiants amb un context socioeconòmic més avantatjós superen els seus companys més pobres tot i tenir habilitats cognitives similars, i tenen més probabilitats de ser recomanats per als nivells més alts en el sistema educatiu alemany i d'assistir a universitats.

A més, el seu sistema educatiu de doble via divideix els alumnes en aquells que es consideren qualificats per a l'educació superior i d'altres que són canalitzats a escoles professionals després d'acabar l'educació obligatòria, la qual cosa exacerba les desigualtats. Molts d'aquests estudiants de famílies amb pocs recursos abandonen l'escola i són col·locats en programes de preparació laboral en lloc de programes de formació professional.

En resposta a aquesta problemàtica, el país està implementant una sèrie de mesures i reformes en el seu sistema educatiu. Algunes de les accions preses inclouen: millora del suport lingüístic, modernització de la infraestructura escolar, formació i desenvolupament professional dels mestres i promoció de l'equitat educativa. Aquestes iniciatives estan dissenyades per garantir que tots els estudiants tinguin l'oportunitat d'assolir el seu màxim potencial i obtenir una educació de qualitat.

 

Fonts:

https://www.dw.com/en/germany-schools-study/a-66669093

https://www.thelocal.de/20231205/german-school-pupils-plummet-to-lowest-score-ever-in-international-rankings

https://www.dw.com/en/has-germanys-state-education-system-failed/a-67781684

https://www.iamexpat.de/education/education-news/german-schools-perform-worse-ever-pisa-assessment

https://unherd.com/newsroom/cracks-emerge-in-germanys-coveted-education-system/

https://www.linkedin.com/pulse/issues-german-education-system-indemy-student-channel/

https://brokenchalk.org/challenges-in-the-german-educational-system/

https://nicolehilbig.medium.com/the-german-education-system-is-in-danger-of-finally-collapsing-because-of-the-onslaught-of-dfa5d07d3115

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará