Inicio Educación Noves formes d'ensenyar Història
España   Catalunia

Noves formes d'ensenyar Història

El webdoc com a recurs educatiu a l'aula

El webdoc o documental web és un format audiovisual immersiu i interactiu que compta amb totes les característiques per atreure l'atenció dels estudiants a l'aula: és multimèdia, requereix de l'acció dels espectadors per poder avançar, permet decidir el rumb de la història i aprofundir en alguns aspectes, i fa que l'experiència de visualització sigui més immersiva i participativa.

El potencial didàctic del webdoc rau en la seva capacitat de submergir l'usuari en la història, emprant tècniques com la gamificació, el storytelling o la narrativa transmèdia

Aquest tipus de documental interactiu, més afí als nadius digitals que rebutgen el contingut que els obliga a ser mers espectadors passius, és un recurs amb infinites possibilitats d'aplicació en la pedagogia i l'ensenyament. El potencial didàctic d'aquest format rau en la seva capacitat de submergir l'usuari en la història, emprant tècniques com la gamificació, el storytelling o la narrativa transmèdia.

ASECAN nomina el webdoc «La vuelta al mundo»

Són múltiples els webdocs amb esperit didàctic creats des del sorgiment d'aquest format, i cada vegada tenen més visibilitat en el món del cinema. Recentment, l'Asociación de Escritoras y Escritores Cinematográficos de Andalucía (ASECAN) ha nominat en la 36a edició dels seus premis el curtmetratge «La Vuelta al Mundo» en la categoria «Otros formatos». Es tracta d'un curtmetratge didàctic nascut en el si de la Universitat de Sevilla, de la mà del Laboratorio de Proyectos en Comunicación (LabProCom), i dirigit per la professora Hada Sánchez.

Aquest curt narra, amb actors reals i personatges animats, la primera volta al món que va dirigir Magallanes i va completar el seu company Elcano. El 8 de setembre del 1522 la nao Victoria va desembarcar a Sevilla, tres anys després d'haver salpat, i havent acomplert no només l'objectiu principal (trobar una nova ruta cap a les Illes Moluques per portar espècies), també aconsegueix quelcom molt més gran: ser els primers a donar la volta al món. Va ser un èxit, però pel camí hi van perdre molt: dels 230 homes repartits per les cinc naus que van partir (Trinidad, San Antonio, Concepción, Victoria i Santiago), tan sols van tornar 18 homes i una nau.

El webdoc es converteix en una alternativa per interpel·lar qui estigui rere la pantalla i així comprendre una realitat diferent. No només són plataformes de coneixement, sinó també d'aprenentatge. Competències com l'empatia, la presa de decisions o el pensament crític es poden desenvolupar durant les sessions.

Aquest webdoc en concret és un recurs plantejat per a les classes d'Història, una assignatura a la qual pocs esforços es dediquen, segons el primer informe general sobre l'estat de l'ensenyament de la Història a Europa, que ha elaborat l'Observatori d'Ensenyament de la Història a Europa (OHTE).

El poc temps que es dedica a la Història és un obstacle per conèixer correctament el nostre passat segons el primer informe general sobre l'estat de l'ensenyament de la Història a Europa

En aquest informe s'assenyalen diversos obstacles per a l'ensenyament de la Història a Espanya, entre els quals destaquen els constants canvis legislatius i la manca de temps, ja sigui per preparar bé les lliçons, ja sigui el temps assignat per a la matèria, que no permet analitzar i conèixer a fons el passat. En aquest context, recursos interactius com aquest webdoc poden ser el camí cap a una nova forma d'aprendre la Història.

Accedeix al recurs aquí: https://primeravueltaalmundo.es/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará