Inicio Tech y Robotica L’educació ha d’entendre i aplicar la intel·ligència artificial a les aules
España   Catalunia

L’educació ha d’entendre i aplicar la intel·ligència artificial a les aules

LaNUBE{IA}, espai didàctic i formatiu en intel·ligència artificial a València

LaNUBE{IA} és una exposició en un espai únic, dins La Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que proposa activitats per les etapes d'infantil i primària on és protagonista la intel·ligència artificial.

Carles Sierra, director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, és el comissari de l’exhibició del Caixa Fòrum València, LaNUBE{IA}, i parla de l’ús de la IA com una eina transversal que no pot quedar fora de les aules. Segons Sierra, la IA és un procés de mecanització de dades que no funciona sense la intervenció humana i requereix de la participació dels docents per facilitar als alumnes que l'entenguin i la utilitzin en el seu propi aprenentatge.

L’ús de la IA millora resultats acadèmics en alumnes amb necessitats educatives especials i facilita la tasca docent 

Com tot canvi ràpid, l’ús de la intel·ligència artificial suposa riscos i reptes per a les polítiques educatives i per a les didàctiques a les aules, no obstant això l'anàlisi d'experiències reals de l’aplicació de la IA en entorns escolars demostra que es pot crear ensenyament adaptatiu personalitzat a les necessitats de cada alumne.

L’ús de la IA millora resultats acadèmics en alumnes amb necessitats educatives especials i facilita la tasca docent en processos complexos que es poden mecanitzar, com l'avaluació o l'organització de grups i equips col·laboratius, tant entre els estudiants com entre equips directius dels centres. La intel·ligència artificial no només permet millorar processos sinó que pot detectar emocions i preveure situacions d’assetjament escolar.

Professors emèrits com Coral Regí, exdirectora de l’Escola Virolai de Barcelona, assessoren aquesta exhibició i promouen la participació de les escoles i els docents en aquesta experiència que millora la competència digital exigida en els nous currículums.  

D'altra banda, la UNESCO, en el marc del Consens de Beijing (2019), va elaborar una publicació amb vistes a millorar l'estat de preparació dels encarregats de formular polítiques educatives en matèria d'intel·ligència artificial. El document, titulat Artificial Intelligence and Education: Guidance for Policy-makers (Intel·ligència artificial i educació: guia per als encarregats de formular polítiques), podrà ser utilitzat pels especialistes i professionals de les comunitats de l’àmbit educatiu encarregats de formular polítiques. El document té per objectiu crear una visió comuna de les oportunitats i els desafiaments de la IA en l'àmbit de l'educació, així com de les seves conseqüències en termes de competències bàsiques necessàries a l'era de la IA.

Accés al document original (en anglès): https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000376709

Font: ineditagencia.cat 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará