Inicio Colegios y escuelas Com menjarem a les ciutats del futur?
España   Catalunia

Com menjarem a les ciutats del futur?

Estudiants valencians de 1r de l'ESO proposen noves formes d'alimentar-se més sostenibles

la tecnologia ha arribat per revolucionar la societat en tots els sectors, en el de l'alimentació també. En uns anys la forma de relacionar-nos amb ella i a la qual estem habituats avui dia no serà la mateixa, gràcies a la innovació, de fet, no és d'estranyar trobar-nos tecnologia fins a la sopa.

Aquesta innovació ve acompanyada d'un canvi de percepció social, lligat sobretot amb l'impacte de les nostres dietes al planeta. Considerant aquest augment de la preocupació per la sostenibilitat alimentària i l'auge de l'emprenedoria en sectors tan emergents com és la tecnologia alimentària, el hub d'innovació alimentària KM ZERO impulsa a les aules valencianes el programa Gastro Genius, orientat a plantejar reptes sobre l'alimentació a alumnat d'entre 7 i 12 anys.

Nens i nenes de 1r de l'ESO proposen noves formes de relacionar-nos amb l’alimentació en el futur

En aquesta edició, la pregunta llançada a aquests petits emprenedors és: 'Com menjarem a les ciutats del futur?'. Així, durant 4 dies els alumnes de primer de l'ESO del Col·legi Sagrat Cor de Vedruna, situat al barri valencià de Ciutat Vella han comptat amb mentors d'empreses líders del sector alimentari, entitats públiques, emprenedors i gastrònoms, que els han incitat a reflexionar sobre la seva relació amb el menjar i quin impacte té en el seu entorn,  després de la qual cosa han procedit al disseny i prototip dels seus projectes.

Els projectes, que en aquesta ocasió han sigut presentats a les entitats participants en forma de falles com a guinyol a les festes celebrades a València, aborden qüestions com la forma de reaprofitar dels envasos de les festes per a allargar la seva vida, les idees per a reduir el malbaratament alimentari a casa o com consumirem les patates l'any 2050.

Envasos 100% biodegradables fets amb pell de patata, tuppers intel·ligents que avisen de l'estat de conservació del menjar o horts en edificis per fomentar el consum d'aliments frescos i locals han estat alguns dels projectes creats pels alumnes

Entre els 10 projectes dissenyats pels nens i nenes aplicant la metodologia de design thinking adaptada a les seves edats, s'han pogut veure idees com envasos 100% biodegradables fets amb pell de patata, tuppers intel·ligents que avisen de l'estat de conservació del menjar o horts creats en edificis per fomentar el consum d'aliments frescos i locals. Altres solucions creades pels escolars s'han enfocat al disseny de plataformes web en les quals el menjar sobrant i no manipulat dels esdeveniments pugui oferir-se a ONGs o restaurants que disminueixen la petjada de carboni i apliquen l'economia circular per als comensals conscienciats amb el medi ambient.

Segons Claudia Da Cunha, Project Manager de KM ZERO Food Innovation Hub, "hi ha un factor que definirà la forma de menjar de les pròximes generacions i sobre el qual els nens i nenes a penes són conscients: l'impacte del sistema alimentari". "Amb Gastro Genius busquem que la relació dels escolars amb l'alimentació vagi més enllà, fent-los pensar en qüestions com la vinculació entre la producció del nostre menjar i l'impacte en el medi ambient, la necessitat de donar-li valor als aliments i reduir el seu rebuig o quines innovacions de l'actualitat formaran part de la seva dieta adulta",  explica.

Aprenentatge sobre alimentació mitjançant la creació de dinars

Junt amb la part més emprenedora de la iniciativa, Gastro Genius també ha fet èmfasi en l'educació alimentària i la gastronomia, a través de tallers en els quals els nens i nenes han pogut crear els seus propis dinars, seleccionant els ingredients i aprenent de forma pràctica sobre els diferents tipus de dietes. A més, aquesta edició ha aprofitat la seua celebració a València durant la setmana fallera per a aprofundir sobre la seua típica cultura de l 'esmorzaret i repassar alguns dels productes més característics de la gastronomia regional.

Amb quatre edicions i un programa d'activitats pel qual han passat més de 250 alumnes de diferents edats, Gastro Genius s'ha consolidat com una iniciativa educativa referent a Espanya dirigida a fomentar l'emprenedoria i la conscienciació sobre alimentació saludable i sostenible entre els més petits. Un camí cap a un millor futur de l'alimentació al nostre país.

 

Font: https://www.kmzerohub.com/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará